Aantal besmettingen in Balen stegen terug

vrijdag 15 april 2022
Sinds Balen Jaarmarkt zijn het aantal besmettingen in onze gemeente terug (lichtjes) aan het stijgen. Omdat elders in Vlaanderen dat aantal verder bleef dalen, kwamen we afgelopen woensdag in de top 3 terecht. Sindsdien zakt het aantal terug.

De gemeentelijke crisiscel volgt de evolutie van het aantal besmettingen dagelijks op. Waar er zich clusters (een groep van besmettingen die met mekaar in verband staan of die mogelijk een versnelling van een uitbraak kunnen veroorzaken) voordoen, zoals bv. in scholen, bedrijven of verenigingen, worden er bijkomende maatregelen genomen. 

Analyse van aantal besmettingen afgelopen week (update 15 april)

Balen Jaarmarkt heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen weer begon te stijgen, weliswaar lichtjes. Niet verwonderlijk aangezien er toen veel nauwe contacten zijn geweest. Gelukkig zien we geen sterke stijging in de ziekenhuisopnames. Sinds woensdag dalen de cijfers weer en volgen we weer de algemene trend. 

• dinsdag 5 april: 209 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 916)
• dinsdag 12 april: 241 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 1.056)
• donderdag 14 april: 211 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 925)

Het aantal besmettingen zit vooral bij dertigers, veertigers en vijftigers, in mindere mate bij twintigers en zestigers. Het aantal besmettingen bij jonge kinderen en tieners is erg laag. Dat is meestal een goede indicatie naar de volgende weken. 

Voorzichtigheid blijft geboden: afstand houden en ventilatie. Ook het mondmasker blijft verplicht in zorginstellingen (ziekenhuis, dokter, apotheek, kinesist, psycholoog,...) of als het ergens druk is. 

(*) De incidentiegraad is het aantal besmettingen in verhouding tot 100.000 inwoners. Zo kan men een vergelijking maken tussen gemeenten. Een uitbraak van 20 besmettingen in een kleinere gemeente heeft immers meer impact dan 20 besmettingen in een grote stad. Zo kan men sneller ingrijpen en verbanden leggen. 

Nieuwsoverzicht
Naar top