Psychologische hulp voor ouderen: waar kan je terecht?

donderdag 17 maart 2022
De afgelopen twee jaar konden senioren terecht op de wekelijkse zitdag van de eerstelijnspsychologe in woonzorgcentrum Ter Vest. In totaal liet een vijftigtal Balenaars zich op deze manier helpen. Ook nu dit tijdelijke project afgelopen is, wordt er via verschillende andere instanties hulp voorzien.

Senioren vinden nog veel te weinig hun weg naar psychologische hulp. Daarom konden Balense 65-plussers de voorbije twee jaar in Balen terecht op de wekelijkse zitdag van Sanne Teuwkens, eerstelijnspsychologe van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.


50 Balenaars geholpen

In die periode kwamen zo’n 50 Balenaars na doorverwijzing door hun huisarts of maatschappelijk werker op gesprek in ‘De Schuur’, het administratief gebouw van WZC Ter Vest. Met Dessel, Mol en Retie erbij hielp de psychologe in totaal meer dan 190 ouderen verder.


Meest gestelde vragen

De senioren kampten vooral met vragen over het niet goed in hun vel voelen, de verstandhouding met hun kinderen, eenzaamheid wanneer kinderen op hun eigen benen staan of als een partner naar het woonzorgcentrum verhuist, conflicten over geldzaken of verlies van iemand uit hun directe omgeving,…


Tijdelijk project

De psychologische hulp kwam er dankzij subsidies. Deze middelen worden niet langer toegekend, waardoor het project afloopt. Het tijdelijke project bezorgde ons inzichten in de noden die leven bij deze doelgroep. Deze inzichten geven ons de kans om het zorgaanbod in de regio hierop af te stemmen.

 

Hier kan je steeds terecht voor psychologische hulp

Ook nu het succesvolle maar tijdelijke project met de eerstelijnspsychologe afgelopen is, laten we uiteraard niemand in de kou staan. Met dit handige overzicht verwijzen we je door naar gepaste hulp via verschillende andere instanties in onze regio.

 • Het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW)
  Voor relationele of persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Contact: 0800/13 500 (algemeen) of 0473/84 47 92 en 0471/70 39 27 (alcohol- of druggerelateerde problematieken).
 • Huis van de mens
  Voor vragen rond zingeving/levensmoeheid (wie ben ik, wat beteken ik nog voor anderen, wat is de zin van het leven), zelfbeschikking, rouw en verlies, waardig levenseinde. Contact: Huis van de mens (antennewerking Mol): 014/31 34 24
 • Inloophuis voor mensen met dementie of geheugenproblemen
  Voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten, met nood aan een gesprek of vragen over het zorgaanbod. Contact: Inloophuis (Gasthuisstraat 14, Mol): elke eerste vrijdag van de maand 13u30-16u30
 • Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) – ouderenteam (60+)
  Gericht op thuiswonende ouderen die worden belemmerd in hun dagelijks functioneren omwille van psychologische problemen zoals depressieve klachten, enorm angstig zijn, het heel moeilijk hebben met psychische en/of lichamelijke gevolgen van het ouder worden,… Contact: Aanmelding via je huisarts of een andere betrokken hulpverlener.


Meer info
: seniorenbemiddelaar Karlien Berghmans, 014/40 18 72, karlien.berghmans@ocmwbalen.be

Nieuwsoverzicht
Naar top