Wees slimmer dan een phisher. Download de Safeonweb app.

dinsdag 23 november 2021
Een e-mail met een te aantrekkelijke aanbieding of een sms’je dat van je bank lijkt te komen? Je bent niet alleen: we worden bijna dagelijks overspoeld door een tsunami aan verdachte berichten. Met de gratis Safeonweb app krijg je tips en ontvang je waarschuwingen voor nieuwe phishing-berichten.

Hoewel steeds meer mensen phishingberichten herkennen, worden er jaarlijks nog duizenden gevallen van oplichting via phishing gemeld.  In 2020 registreerde de federale politie 7502 gevallen. Bovendien blijkt dat 12% van de Belgen nog nooit van phishing heeft gehoord. Bij jongeren loopt dit percentage op tot maar liefst 30% (Febelfin, 2021).

Deze cijfers wijzen op een blijvend risico voor potentiële slachtoffers, zeker met de eindejaarsperiode voor de deur. Ook op populaire koopdagen zoals ‘Black Friday’ (vrijdag 26 november) slaan phishers massaal toe. Ze spelen in op de actualiteit en worden alsmaar talrijker en inventiever.

Om phishing sneller te herkennen én te melden, lanceert Safeonweb een gratis app.

Wat is phishing?

Het principe is eenvoudig: je ontvangt een mail, sms of bericht (bijvoorbeeld via sociale media) die je met een smoes wil overhalen tot het klikken op een link. Via die link vul je je persoonlijke gegevens (vaak ook je bankgegevens) en eventueel response code (verschijnt op jouw kaartlezer) in, die dan terecht komen bij de oplichter.

Sommige berichten bevatten ook een bijlage. Als je hier op klikt of deze installeert, krijgt de oplichter toegang tot heel wat van je persoonlijke gegevens zoals emailadressen, wachtwoorden,...

Het gebeurt soms ook telefonisch: ze bellen je op, proberen je vertrouwen te winnen en overhalen je om je bankkaartgegevens en wachtwoorden mee te delen. Eens ze in het bezit zijn van je response code, hebben de fraudeurs toegang tot je rekening en gaan ze met je geld aan de haal.

Kan ik zelf iets doen?

  • Stuur berichten waarvan je denkt dat ze phishing zijn, door naar het emailadres verdacht@safeonweb.be. Zij zorgen ervoor dat de links geblokkeerd worden.
  • Download de Safeonweb app op je smartphone zodat je meteen op de hoogte bent van nieuwe vormen van oplichting.

Tip: op de website van Safeonweb vind je heel wat tips over hoe je deze berichten makkelijk kan herkennen.

Wat als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Ben je toch in de val gelopen, dan onderneem je best volgende stappen:

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 070/344 344.
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte.
  • Doe meteen aangifte bij de politie.
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan op je computer.

Meer informatie over de campagne kan je vinden op de website van Safeonweb.

Nieuwsoverzicht
Naar top