Foto's & film bosbrandoefening Keiheuvel/Most

dinsdag 12 oktober 2021
Op zaterdag 9 oktober ging er op de Keiheuvel en De Most een grootschalige oefening door voor de hulpdiensten met een 150-tal deelnemers. Bekijk de foto's en het filmverslag van BalenTV, alsook het verslag van VRT, VTM en RTV.

Bekijk de foto's op Facebook (Jos Mentens en gemeente Balen)

Bekijk het verslag van BalenTV:

2021 Bosbrandoefening from Gemeente Balen on Vimeo.

De oefening haalde ook de regionale en nationale pers:

• voor het verslag van het VRT-journaal, klik hier

• voor het verslag van VTM Nieuws, klik hier

• voor het verslag van RTV, klik hier

Bosbrandoefening

Brandweer zone Kempen nam het voortouw in de grote bosbrandoefening met +/- 150 deelnemers op de Keiheuvel en De Most. De oefening gebeurde in samenwerking met de Vlaamse werkgroep Natuurbranden, Netwerk Brandweer en het KCCE (het federale kenniscentrum van de brandweer). Het doel was om in één dag de standaard operatieprocedure (SOP) voor bosbranden op grote schaal in te oefenen en bij te sturen waar nodig. Het risico op grote bosbranden in de regio is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

De brandweer evolueert van zonale naar interzonale rampenbestrijding

Jaarlijks neemt het aantal interventies van de brandweer toe en dit is direct te wijten aan de bevolkingsgroei en de klimaatverandering. Het aantal interventies voor grote bos- en heidebranden omwille van droogte, hevige stormen en rukwinden, verwoestende regens met grote wateroverlast tot gevolg, stijgen jaar na jaar. Uit risico-analyses blijkt dat een bovenzonale rampenbestrijding – als aanvulling op de standaard zonale interventies – noodzakelijk is. Een goede voorbereiding en onderlinge samenwerking door middel van oefeningen tussen de brandweerzones dringt zich op.

Organisaties leren samenwerken en streven naar het beste resultaat

Aan de oefening op zaterdag 9 oktober in Balen namen meer dan 150 personen met zo’n 50-tal voertuigen deel uit verschillende organisaties. Zeven brandweerzones (Brandweer zone Kempen, Zone Taxandria, Zone Rand, Zone Vlaams-Brabant Oost, Zone Noord-Limburg, Zone Zuid-West Limburg, Zone Oost-Limburg), de Civiele bescherming, de DAFA (de gespecialiseerde politiedienst die met haar blushelikopter werd ingezet voor waterdropping) en het Hulpcentrum 112 Antwerpen namen deel. De gemeente Balen, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en Aeroclub Keiheuvel stelden hun domeinen ter beschikking en zorgden voor logistieke ondersteuning.

Oefening baart kunst

De oefening duurde een hele dag en had volgende doelen:

  • Oefenen basistechnieken bosbrandbestrijding
  • Oefenen van de Standaard Operatieprocedure (SOP) bosbrandbestrijding
  • Oefenen van blussen met luchtsteun
  • Oefenen communicatie
  • Oefenen opstellen CP-ops (Commandopost Operaties) en CP-BW (Commandopost Brandweer)
  • Oefenen van watertransport naar/op de Keiheuvel
  • Vlaams-Brabant Oost en Taxandria zorgen voor Grootwatertransport (GWT)

In de voormiddag leerden de deelnemers specifieke skills aan tijdens de workshops, zoals o.a. protectie van een gebouw, rijdend blussen en autoprotectie.

In de namiddag werd een grote inzetoefening met alle deelnemers georganiseerd. Op dat ogenblik werden meerdere brandhaarden in het gebied gesimuleerd. Elke brandweerzone zette hiervoor een eenheid in die gemiddeld uit 5 voertuigen en 15 manschappen bestond. Observatoren waren aanwezig om te evalueren en de nodige bijsturingen te maken. Ook de deelnemers gaven na de oefeningen feedback zodat de procedures verder verfijnd kunnen worden.

Brandweer zone Kempen

Koen Bollen, zonecommandant Brandweer zone Kempen, voegt toe: “Deze oefeningen zijn uiterst relevant. Naast het inzetten op preventie oefenden we op nieuwe procedures en gevaren waarvan het risico toeneemt. Onze zone heeft een diversiteit aan risico’s waaronder het grote beboste gebied dat gemiddeld bijna 25% beslaat van onze werkoppervlakte van 727.23 km² binnen onze zone. Het aantal interventies van de brandweer in het algemeen is bovendien zeer sterk afhankelijk van klimatologische omstandigheden. Denk hierbij concreet aan de recente té droge en té natte zomers. De visie van onze zone is Samen Veilig Verder en deze oefening kaderde daar perfect in.”

Nieuwsoverzicht
Bosbrandoefening

Contact

Veiligheid

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top