Balense Duurzame Helden 2021 gehuldigd (foto's)

dinsdag 28 september 2021
De gemeente Balen deed afgelopen zomer opnieuw een oproep naar mensen die in hun dagelijkse bezigheden bijdragen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De duurzame helden die hierbij uit de bus kwamen, werden vrijdagavond 24 september in de bloemetjes gezet. Bekijk de laureaten en de foto's!

Deze editie zette de duurzame klimaathelden in de kijker. Ze dragen o.a. bij aan SDG 6 (schoon water en sanitair), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), SDG 13 (klimaatactie), SDG 14 (leven in het water) en SDG 15 (leven op het land).

Balense Duurzame Helden

Dit zijn de 13 individuen, diensten, groepen of verenigingen die gehuldigd werden tot Duurzame Helden:

Beer4Nature

Beer 4 Nature is een startend bedrijf dat gedragen wordt door 3 enthousiastelingen: Kevin Vleminx, Jeroen De Muynck en Pieter Vanhoof. Vanuit hun passie voor natuur en passie voor bier streven ze naar het gezonde kruispunt tussen een gezonde onderneming en een duurzame, maatschappelijke meerwaarde. Om dit te bereiken ontwikkelen ze kwaliteitsvolle bieren met karakter. 

De compostmeesters

De compostmeesters geven uitleg over composteren en duurzaam tuinieren. Sommigen helpen bij de voorbereidingen en logistiek, anderen geven liever uitleg over het composteren en tuinieren. Ze geven graag info door aan mensen hoe je best ecologisch in de tuin werkt, hoe je planten kunt hergebruiken, nuttige insecten kunt lokken, kunt moes-tuinieren zonder pesticiden, hoe tuinieren op een ecologische manier, waarderen van planten, …

GBS De Bijenkorf - 'Ver'rijkende speelplaatsen

De speelplaatsen van GBS De Bijenkorf zijn doordacht ingericht met voor elk wat wils. De kinderen kunnen zich tijdens het spelen ook bijschaven, ontwikkelen en … amuseren! 

Een deel van de speelplaats werd ingericht als heus verkeerspark, met zelfs een echte overweg met slagboom. Spelenderwijs kunnen de leerlingen hier de verkeersregels inoefenen, net als hun motoriek en coördinatie. Een ander deel draagt de naam ‘gruusplek’. Hier is ruimte voor natuurexploratie, biodiversiteit, composteren en tuinieren. 

Gelukzaaiers (De Schakel en Ferm)

Het project ‘Gelukzaaiers’ is ontstaan door een samenwerking met FERM én vzw De Schakel, dankzij de steun van LEADER. Samen willen we inzetten op verbinding, zowel sociaal als lokaal. We willen mensen bij elkaar brengen én de buurt laten stralen. We kiezen voor ontmoeting in de breedste zin van het woord!

Groei

Groei wil graag inzetten op natuureducatie, natuurcreatie en relaxatie.

Het Broodverhaal

Brood een plaats geven die het verdient , elk sneetje zou als toverdrank moeten werken om een glimlach te toveren na elke beet . Steeds op zoek naar andere boeiende ingrediënten en smaken . Maar alles eenvoudig houden, zoals brood bedoeld is.

Het Hommelhof

Het Hommelhof wil mensen verbinden met de natuur en zorg dragen voor de gezondheid van de planeet. Natuurbeleving, ecologie en duurzaamheid lopen als een groene draad doorheen ons aanbod van workshops, activiteiten, feesten, vieringen, en handgemaakte geschenken.

Luc De Groof

Luc zet zich tijdens zijn dagdagelijkse routine 100% in voor het klimaat. “Held zijn is zo makkelijk als je GEWOON doet en bent zoals je bent in wat JOU dagelijks bezig houdt, zoals:
Mijn dagelijks rondje in de straat dat me inspireert om snel het zwerfvuil op te rapen. Mensen inspireren door mee te draaien in opleidingen natuurgids, natuurgids voor kinderen, natuurpunt verkenner, totterranger, …Gidsen voor groepen en ze zo onze nabije pareltjes groen kunnen tonen …Dit alles overgoten met de dagelijkse portie van aandacht voor het milieu.

Mooimakers

Mooimakers ijvert voor een maatschappij zonder zwerfvuil en sluikstort, en organiseert acties die moeten leiden tot een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering rond afval.
Heel wat Balenaars registreren zich als vrijwilliger bij Mooimakers. Zij krijgen opruimmateriaal ter beschikking waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen straat of wijk.

Natuurpunt Balen-Nete

Als vrijwilligers van Natuurpunt, met hulp van professionele medewerkers, zetten we ons actief in om op lokaal terrein de bestaande natuur te behouden en duurzaam te ontwikkelen in de natuurgebieden en trachten we een zo groot mogelijk draagvlak te creëren door middel van allerlei acties zoals cursussen, begeleide wandelingen, evenementen met diverse organisaties.

Pakawi Park

Pakawi Park werkt actief mee aan conservatie van specifieke diersoorten waar vaak een Europees kweekprogramma (EEP) voor opgericht werd, zoals bij de fossa, een civetkat uit Madagascar, wiens habitat daar door ontbossing sterk bedreigd is. Via educatie doet Pakawi Park aan sensibilisatie, vooral bij kinderen maar ook bij volwassenen. 

Tiejn & Taander

Tiejn & Taander: een keurmerk voor lokale leveranciers van producten die het genieten waard zijn. Toerisme Balen zet zich graag in voor de promotie van onze lokale streekproducenten. Op die manier moedigen wij ‘lokaal kopen’ aan en ondersteunen wij SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). 

Traksie (Guy Bastijns)

Traksie wil door middel van experiment inspireren om op een duurzame manier om te springen met materialen. Hergebruik van materialen en zoeken naar manieren om de levensduur van onze gebruiksvoorwerpen te verlengen is de uitdaging.

Bekijk de lijst met Balense helden en meer info over de manier waarop ze Balen duurzamer maken op www.duurzamegemeente.be.


Bekijk hier de foto's.

Nieuwsoverzicht
Duurzame helden

Contact

Dienst mondiale samenwerking

Vandaag gesloten
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be
Naar top