Bike2School afgetrapt op Strapdag (foto's & video)

vrijdag 17 september 2021
Op de Strapdag (vrijdag 17 september), aan het begin van de Week van de Mobiliteit, is Bike2School gelanceerd in 14 Kempense gemeenten. Ook in Balen kunnen de 1.300 leerlingen van alle lagere scholen vanaf nu virtuele munten ('bucks') sparen elke keer ze naar school fietsen, steppen of stappen.

Bekijk de foto's van de lancering van Bike2School op Strapdag (Facebook)

Bekijk de filmpjes van BalenTV helemaal onderaan

Bij Bike2School zorgen een handige sensor aan het fietswiel of de boekentas en een scanner aan de schoolpoort ervoor dat de inspanningen van de leerlingen worden geregistreerd. In Balen verdienen de kinderen élke dag dat ze duurzaam naar school gaan 1 'buck'. Dat is niet in elk van de 14 deelnemende Kempense gemeenten zo, want standaard krijgen de kinderen om de 2 dagen een 'buck'. De gemeente Balen heeft er echter voor gekozen om deze beloning te verdubbelen, om de Balense kinderen extra te stimuleren om duurzaam naar school te gaan.

Want kinderen die naar school trappen of stappen zijn niet alleen een echte held voor het milieu, ze krijgen ook meer beweging. Hoe meer kinderen met hun ouders naar school fietsen, hoe minder verkeer in de schoolomgeving.

Beloning bij lokale handelaars

Elke deelnemer krijgt een eigen betaalkaart, waarop de verzamelde ‘bucks’ komen te staan. Deze ‘bucks’ zijn virtuele munten waarbij één buck een waarde heeft van 0,10 euro. Hiermee kunnen de leerlingen een beloning kopen bij deelnemende lokale handelaars, markt- en foorkramers, en bij enkele leuke partners in de regio.

14.000 Kempense leerlingen op de fiets

Bike2School wil in totaal 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. Het project kadert binnen het engagement van de 29 Kempense gemeenten om hun CO2-uitstoot te verminderen met 40% tegen 2030. 86 lagere scholen nemen deel vanaf dit schooljaar. Het project, dat gerealiseerd wordt met financiële steun van EFRO Vlaanderen - GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen, wil 14.000 lagere schoolkinderen bereiken.

IOK coördineert het Bike2School-project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel. Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300.000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 248.701 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80.000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente). De gemeenteraden van de verschillende deelnemende gemeenten stelden het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.

Strapdag

De lancering van Bike2School vond niet toevallig plaats op vrijdag 17 september: Strapdag. Da's een jaarlijks wederkerend evenement aan het begin van de Week van de Mobiliteit en als symbolische start van een verkeersveilig schooljaar. Op deze dag zijn de schoolomgevingen verkeersvrij en komen de kinderen bij voorkeur met de fiets of te voet naar school. Ook tijdens de lessen komt verkeersveiligheid die dag nog eens extra aan bod.

Meer info over Bike2School

Filmpjes BalenTV

Bike2School from Gemeente Balen on Vimeo.

Strapdag.mov from Gemeente Balen on Vimeo.

Nieuwsoverzicht
Bike2School

Contact

Verkeersdienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 76
e-mail
verkeersdienst@balen.be
Naar top