School Rosselaar viert honderdjarig bestaan met inhuldiging verkeerspark

woensdag 08 september 2021
Gemeentelijke Basisschool De Bijenkorf viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. De school in Rosselaar gaf woensdag de aftrap van het feestjaar met de inhuldiging van een gloednieuwe speelplaats: een heus verkeerspark met zelfs een echte overweg met slagboom! Bekijk de foto's en film van BalenTV.

Bekijk de foto's op Facebook

Bekijk het verslag van BalenTV (Jef Cleemput)


100 jaar geleden werd er voor het eerst onderwijs ingericht in Rosselaar. Hiervoor huurde men één woonhuis en werd er één juf aangenomen. De volgende jaren groeide het onderwijs in Rosselaar. Eén eeuw later en 5 gebouwen verder groeide de school uit tot de Gemeentelijke Basisschool De Bijenkorf, met 16 klassen, zo’n 250 kinderen en een 30-tal personeelsleden. De speelplaatsen van de school werden de voorbije 10 jaar uitgebreid en strategisch ingericht. Net met de start van het feestjaar is de nieuwe speelplaats klaar: een heus verkeerspark. Het is de kers op de taart, of beter gezegd de honing op de pannenkoek, van jaren bouwen aan De Bijenkorf.

Groene speelplaats

In 2014 kreeg de school al een eerste droomspeelplaats, volledig uitgedacht door de leerlingen en ook gerealiseerd door hen en hun ouders. Het werd een groene speelplaats, omgedoopt tot ‘gruusplek’, met o.a. twee speelbergen om heerlijk te kruipen en te rollebollen, een buitenklas, podium, wilgeniglo, grote zandbak, moes- en fruittuin,…

Gloednieuw verkeerspark

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de school mochten dit keer de leerkrachten hun wildste fantasieën over een nieuwe speelplaats de vrije loop laten. Zij droomden van een fietsparcours met een educatief tintje. Dankzij de medewerkers van de technische dienst van de gemeente Balen en Infrabel is het eindresultaat een heus verkeerspark geworden, met zelfs een echte overweg met slagboom. Spelenderwijs kunnen de leerlingen hier de verkeersregels inoefenen.

En zo beschikt GBS De Bijenkorf op haar 100e verjaardag over twee spetterende speelplaatsen, met voor elk wat wils. De inrichting van de speelplaatsen gebeurde zeer doordacht zodat de kinderen zich ook tijdens het spelen kunnen bijschaven, ontwikkelen en … amuseren! Ter gelegenheid van het eeuwfeest kregen de zesdejaars ook nog de eer om de betonnen koer af te werken met een graffitimuur.

Van woonhuis tot honingraat

In 100 jaar tijd heeft school Rosselaar een hele weg afgelegd. In 1921 besliste de gemeenteraad van Balen om onderwijs in te richten in Rosselaar. Daarvoor huurde men een woonhuis en werd er één juf aangesteld. In 1925 werden er barakken van het leger aangekocht om twee klassen in onder te brengen. In 1929 kwam er een bewaarklas (kleuterklas) bij.

In 1938 werd een eerste schoolgebouw geplaatst. In 1950 was er een uitbreiding met één klaslokaal en twee jaar later kwamen er nog eens twee klassen bij. In 1965 volgde de bouw van een nieuwe kleuterschool en kwamen er prefablokalen. Het huidige schoolgebouw dateert van 1991. Het is een architecturaal hoogstandje, geïnspireerd op een honingraat, waarnaar men zelfs vanuit Nederland en Duitsland kwam kijken.

Programma 100 jaar school Rosselaar

Het 100-jarig bestaan wordt in de loop van het schooljaar gevierd met diverse activiteiten (zie overzicht hieronder). Zo zijn er in de loop van het jaar drie themacafés met fototentoonstelling. De rode draad doorheen het schooljaar is ‘Wedden dat’. Oud-leerlingen hebben mooie herinneringen aan de wedden-dat-happenings van school Rosselaar in het verleden, waarbij BV’s de leerlingen uitdaagden. Ook dit schooljaar worden er opnieuw uitdagingen gelanceerd, waar natuurlijk iets tegenover staat als de leerlingen deze tot een goed einde weten te brengen...

  • Zondag 3 oktober 2021: Natuurloop Rosselaar & 1e praatcafé met fototentoonstelling
  • Donderdag 2 december 2021: Aankomst Sint met de boot
  • Zaterdag 11 december 2021: Rosselaar kermis – speciale editie
  • Zaterdag 19 februari 2022: 2e themacafé met fototentoonstelling
  • Donderdag 31 maart 2022: Grootouderfeest en ’s avonds muziekoptredens lagere school
  • Zaterdag 21 mei 2022: 3e themacafé met fototentoonstelling
  • Zondag 26 juni 2022: Schoolfeest met apotheose feestjaar

Bekijk het verslag op BalenTV:

100 jaar GBS de Bijenkorf.mov from Gemeente Balen on Vimeo.

Nieuwsoverzicht
Verkeerspark GBS De Bijenkorf

Contact

Dienst onderwijs en gezin

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
Naar top