Voorbereidende werken voor fietsstraten

donderdag 19 augustus 2021
Heb jij ze al opgemerkt, de fietsstraat-pictogrammen op verschillende locaties in onze gemeente? Het zijn voorbereidende werken om de wegen in de omgeving van de negen Balense lagere scholen vanaf 1 september om te vormen tot fietsstraten. Zo wordt naar school fietsen in Balen nog een stuk veiliger.

Fietsstraten in negen schoolomgevingen

Vanaf 1 september worden de wegen in de omgeving van de negen Balense lagere scholen omgevormd tot heuse fietsstraten: De Bijenkorf (Rosselaar), De Bosmier (Rijsbergdijk), De Puzzel (Gerheide en Schoor), De Twinkeling (Hulsen/kant Ossenberg), Klavertje 4 (Olmen), Curieuzeneuzen, Freinetschool De Klimboom en School Centrum.

Voorbereidende werken

Zo'n fietsstraat wordt aangeduid met een pictogram op de rijbaan en een verkeersbord aan het begin en het einde van de straat. Een externe firma is de voorbije dagen druk in de weer geweest om alvast de thermoplastische logo's aan te brengen. Omdat dit een weersafhankelijk werkje is, kon dit best ruim op voorhand gebeuren. In de komende dagen plaatsen de medewerkers van onze technische dienst ook de verkeersborden, zodat de fietsstraten tegen woensdag 1 september helemaal klaar zijn om officieel in gebruik te nemen.

Regels

In een fietsstraat gelden volgende regels:

  • De maximum snelheid is 30 km/u.
  • De algemene voorrangsregel 'voorrang aan rechts' is er geldig (tenzij een andere regeling is aangeduid).
  • Fietsers zijn er de belangrijkste bestuurders. Zij mogen de volledige rechterrijstrook innemen en in een eenrichtingsstraat zelfs de hele breedte van de rijbaan.
  • Gemotoriseerde voertuigen mogen er ook rijden, maar het is voor hen verboden fietsers in te halen.
  • Ook speed pedelecs zijn er toegelaten, zij mogen wel andere fietsers inhalen.
  • Parkeren op de rijbaan is in een fietsstraat niet verboden. De algemene regels uit de wegcode blijven uiteraard wel gelden (bijvoorbeeld moet steeds een vrije doorgang van minstens drie meter bewaard worden voor passerend verkeer).

Bike2School

Fietsbeleid staat hoog op de agenda van het Balense gemeentebestuur. Deze fietsstraten vormen dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. De voorbije jaren werd er al fors geïnvesteerd in de (her)aanleg van veilige (en meestal vrijliggende) fietspaden langsheen de belangrijkste doorgangswegen. En op 17 september gaat alweer een volgend project van start. Met Bike2School worden de leerlingen van alle Balense basisscholen beloond als ze met de fiets, step of te voet naar school gaan. Naar school fietsen was nog nooit zo veilig en leuk!

Nieuwsoverzicht
Fietsstraat

Contact

Verkeersdienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 76
e-mail
verkeersdienst@balen.be
Naar top