Opgelet voor valse mail over covidcertificaat

dinsdag 03 augustus 2021
Er circuleert momenteel een valse mail met als mededeling 'er staat een urgent document in uw My e-Box'. Deze probeert je bankgegevens te verkrijgen onder het mom van je covid19-certificaat. De mail ziet er 'echt' uit (logo, campagnebeeld, adres,...). Ga hier niet op in en verwijder de mail direct.

De Vlaamse overheid waarschuwt voor een valse mail waarin de suggestie gewekt wordt dat je dringend op de link moet klikken naar uw zogenaamde e-Box om uw covid19-certificaat te krijgen om extra kosten in de toekomst te vermijden. De mails zit er geloofwaardig uit: ze zijn opgemaakt in de huisstijl van het Agentschap Zorg en Gezondheid, met vermelding van logo, campagnebeeld en ondertekening door administrateur-generaal Dirk Dewolf.

Met een frauduleuze link proberen deze mails persoons- en bankgegevens van de ontvanger los te krijgen.

Het afzenderadres wil de indruk wekken dat de mails afkomstig zijn van doclr, een mutualiteit of een overheidsinstantie.

Nooit bankgegevens nodig voor je COVID-certificaten

Om je COVID-certificaten te raadplegen of te downloaden is het nooit nodig je bankgegevens of andere persoonlijke informatie in te geven. Je kan je certificaten raadplegen via beveiligde aanmelding (bv. met Itsme of eID) via mijngezondheid.be, myhealthviewer.be of mijnburgerprofiel.be.

Blijf dus alert en klik zeker niet op links als je deze niet vertrouwt.

Als illustratie zie je een voorbeeld van zo'n mail. Er kunnen varianten opduiken.

Toch slachtoffer?

Ben je toch slachtoffer geworden van oplichters? Verander dan paswoorden en codes, verwittig je bank en Cardstop en leg klacht neer bij de politie.

Meer info:

Nieuwsoverzicht
Naar top