Bestel nog snel je gratis boom

woensdag 06 oktober 2021
Heeft jouw gezin nog géén gratis boom besteld met de actie '1.001 bomen' van de gemeente Balen en IOK? Rep je dan naar www.iok.be/1001bomen, je hebt nog tijd tot en met 20 oktober (zolang de voorraad strekt)! Tegelijkertijd kan je ook extra plantgoed bestellen via 'Behaag onze Kempen'.

1.001 bomen

Met het project ‘1.001 bomen’ wil de gemeente iedereen aanzetten om meer te genieten van bomen én ook om allemaal samen te zorgen voor meer bomen… en dat mogen er gerust meer dan 1.001 zijn!

Op maat van elke tuin
De deal is eenvoudig: de gemeente geeft een boom, jij steekt hem in de grond. Het gaat zowel om loof- als om fruitbomen in halfstam en hoogstam. Bovendien kan je ook uit enkele struiken en kleine bomen kiezen zodat voor elke grootte van tuin een aanbod voorzien is. Meer praktische info over bestellen en afhalen vind je helemaal onderaan.

Goed voor geluk, gezondheid en klimaat
Wetenschappelijk onderzoek is unaniem: we zijn gezonder en we voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd als we in een groene omgeving vertoeven. Ook voor het klimaat en de luchtkwaliteit zijn bomen meer dan welkom. Een boom neemt jaarlijks gemiddeld 20 kg CO2 uit de lucht op en produceert zelf evenveel zuurstof als 10 mensen op een heel jaar inademen. Dat al die bomen er zijn maar ook dat ze er blijven, beschouwen we soms als vanzelfsprekend. Het project ‘1.001 bomen’ wil inwoners op een speelse wijze bewust maken van het belang van bomen in onze gemeente en iedereen motiveren om zelf mee te bouwen aan een groene toekomst. Want de boom van morgen, die plant je natuurlijk vandaag.

Behaag onze Kempen

Samen met je gratis boom kan je ook extra inheems en streekeigen plantgoed (tegen betaling) bestellen via de 27e editie van ‘Behaag onze Kempen’. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen.

Begin met je goed te informeren
Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok. Als je klikt op 'een haag kiezen', kom je ook eenvoudig te weten welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Inspiratiewandeling
Op zaterdag 18 september om 13u30 en 15u kan je ook deelnemen aan een inspiratiewandeling met Joeri Cortens in het Begijnhof van Herentals (Begijnhof 29). Tijdens de wandeling kan je ‘live’ kennis maken met de aangeboden soorten. Inschrijven kan via www.iok.be/tuinbezoek.

Streekeigen plantgoed, niets dan voordelen
'Behaag onze Kempen' biedt inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen, bloemenzaad, bloembollen en compost aan. Inheemse en streekeigen (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin.

Ga voor een groene gevel!
Vanaf dit jaar wordt het aanbod van 'Behaag onze Kempen' uitgebreid met gevelgroen. Zo zijn er dit jaar 2 klimhulpen en 4 soorten klimplanten in het aanbod om je gevel te vergroenen.

Er zijn verschillende voordelen aan het aanleggen van gevelgroen. Zo zorgen ze in de zomer voor nodige verkoeling. Als je voor de klimplant bestaande verharding gaat weghalen, kan regenwater makkelijker de grond insijpelen waardoor je minder kans hebt op wateroverlast. De planten die worden aangeboden zijn daarnaast ook ecologisch waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien tover je met gevelgroen een grijze straat om tot een aantrekkelijke, groene straat.

Gevelgroen kan aangebracht worden tegen zowat elke muur. Als je huis aan de stoep grenst kan je een stoeptegel verwijderen en een kleine ‘tegeltuin’ aanleggen. Kijk wel vooraf de voorwaarden voor een tegeltuin na via deze link.

Bestellen en afhalen

Je gratis boom en betalend plantgoed bestellen kan van 1 september tot en met 20 oktober via www.iok.be/1001bomen of www.iok.be/bok. Je bestelt best via de computer of laptop, sommige gsm-browsers geven een foutmelding. Je bestelling afhalen kan op zaterdagvoormiddag 20 november op de afhaalplaats van je keuze (in Balen kan dit op de gemeentelijke werkplaatsen in de Puttestraat).

Meer info

Nieuwsoverzicht
1.001 bomen

Contact

Milieudienst

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top