18 geworden? Laat je handtekeningcertificaat activeren op je eID

dinsdag 15 november 2022
Als je je eID gekregen hebt vóór je 18de verjaardag, is het handtekeningcertificaat nog niet geactiveerd. Dat heb je nodig om bv. in te loggen op 'Mijn Burgerprofiel' of Tax-on-Web, een itsme®-account aan te maken, studiebeurs aan te vragen,... Maak een afspraak om deze te activeren.
Elektronische identiteitskaarten van minderjarigen hebben maar 1 actieve chip: deze om zich te identificeren. Het certificaat om een handtekening te zetten, staat zolang ze minderjarig zijn op non-actief. Dit omdat minderjarigen onbekwaam geacht worden om rechtshandelingen te stellen en dus niet rechtsgeldig kunnen tekenen.
 
Als je 18 jaar wordt, moet je dit certificaat dus eerst op een veilige manier laten activeren op het gemeentehuis. Vanaf dat moment kan je dus als meerderjarige je eID gebruiken om toegang te krijgen tot bepaalde persoonlijke informatie en dossiers. 
 
Als je dus een nieuwe identiteitskaart ontvangen hebt nadat je 18 geworden bent, is dit certificaat automatisch geactiveerd en moet je dus verder niets doen. 

Maak een afspraak

Maak online een afspraak via www.balen.be/afspraak (kies 'eID Activeren certificaat 18+') of via de balie van het gemeentehuis (014/74 40 40).

Breng je PIN-code mee.

Heb je die niet meer? Neem dan je PUK-code mee. 

Ook je PUK-code kwijt? Vraag een nieuwe aan via www.balen.be/pukcode. Hou er rekening mee dat dit een goede week kan duren vooraleer je je nieuwe codes ontvangt.

Het activeren van je handtekeningcertificaat is gratis. 

Nieuwsoverzicht
eID specimen test card

Contact

Dienst bevolking

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 00
e-mail
bevolking@balen.be

Deel deze pagina

Naar top