Avontuurlijk wandelen in de Molse Netevallei dankzij gloednieuw knuppelpad

vrijdag 18 juni 2021
De vallei van de Molse Nete in Balen is een heerlijk wandelgebied, maar tot voor kort ook matig toegankelijk omwille van zéér natte stukken. Daarom ging gemeentebestuur Balen een samenwerking aan met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Het resultaat? Een gloednieuw kronkelend knuppelpad.

Het knuppelpad leidt je over de natste stukken. Let op: het pad is nog steeds avontuurlijk, dus goed schoeisel blijft aangeraden!

Gemeentebestuur Balen werkte in het verleden al nauw samen met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw om de kwaliteit en de fijnmazigheid van het wandelknooppuntennetwerk sterk te verbeteren. Uit dit traject kwam de beperkte  toegankelijkheid tussen knooppunt 37 en 56, in de vallei van de Molse Nete, naar boven. Dit prachtige stukje beekvallei was moeilijk en soms niet toegankelijk: talrijke grachtjes doorsneden de wandeldijk en kniediepe plassen versperden de doorgang. Hierop vond men na onderzoek een efficiënte en duurzame oplossing: de grachtjes werden op de wandelpaden in buizen gelegd en waar nodig werden houten wandelpaden aangelegd. De kwaliteit van het landschap blijft bovendien bewaard.

Werner Hens, schepen van mobiliteit, openbare werken, toerisme en recreatie: "Als gemeentebestuur willen we dat wandelaars van een zo vlot mogelijke toegankelijkheid van onze natuuromgevingen kunnen genieten, zonder dat we de eigenheid van de landschappen willen verstoren. De aanleg van het knuppelpad zal meer wandelaars dit prachtige stukje Balense natuur laten ontdekken."

Voor de aanleg van het natuurlijke knuppelpad verkreeg het gemeentebestuur een subsidie van Provincie Antwerpen.

Jan De Haes, gedeputeerde voor Toerisme, Milieu en Natuur vult aan: “De provincie zet in op het verbinden van mens, natuur en water. Gezien er grote vraag is naar meer wandelpaden in het groen, zijn we verheugd dat steeds meer gemeenten de Regionale Landschappen inschakelen voor de uitwerking ervan, met oog voor de kwaliteit van het landschap.”

Ga gerust op verkenning met een van deze knooppuntwandelingen of stippel je eigen route uit.

Hierbij alvast enkele suggesties voor zowel de beginnende, als geoefende wandelaar, zodat je het pad zelf kan ontdekken.

Kinderlus met straatnamen (3,5 km)

Route vanaf Balen station (5,8 km)

Stevige stappers 1 (13,4 km)

Stevige stappers 2 (16,2 km)

Wij wensen je alvast veel wandelplezier!

Nieuwsoverzicht
knuppelpad

Contact

Dienst toerisme

Open vandaag: 14u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
toerisme@balen.be

Deel deze pagina

Naar top