Rook- en vuurverbod in bos en natuur al vanaf code geel

dinsdag 08 juni 2021
Vanaf nu is het ook bij code geel al verboden om te roken of vuur te maken in de Vlaamse bos- en natuurgebieden. Tot voor kort gold dan enkel een verhoogde waakzaamheid. Door de huidige droogte geldt code geel en het bijhorende rook- en vuurverbod momenteel al in de provincies Antwerpen en Limburg.

Risico op brandgevaar

In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich op dit moment, bij het begin van de zomerperiode, situaties van droogte. Deze kunnen zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden.


Rook- en vuurverbod

Hierop heeft Natuur en Bos een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dit verbod geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt.


Bijkomende bevoegdheden voor boswachters

Het 'besluit inzake veiligheidsmaatregelen' (zie 'downloads' hieronder) houdt in dat alle boswachters en natuurinspecteurs in alle bossen en een aantal natuurgebieden (tijdelijk) een bijkomende bevoegdheid krijgen en hier ook kunnen tegen optreden.

Nieuwsoverzicht
Brandgevaar

Contact

Veiligheid

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top