Nieuw: VOENK-subsidies voor socio-culturele initiatieven

maandag 17 mei 2021
Goesting om met je vereniging stilaan uit de corona-winterslaap te ontwaken? Of heb je als individu of groep vrienden een idee om iets te organiseren, zodra het weer mag? De gemeente Balen geeft je een extra duwtje in de rug met het nieuwe VOENK-subsidiereglement voor socio-culturele initiatieven.

We hopen met z’n allen snel weer uit ons kot te mogen komen en aan de slag te gaan met toffe projecten en activiteiten, ideeën uit te werken, mensen samen te brengen, kortom: terug ‘voenken te geven’! Voor dat extra duwtje in de rug lanceert het gemeentebestuur het nieuwe VOENK–subsidiereglement. VOENK staat voor #Verbindend #Origineel #Experimenteel #Nognooitgedaan #Kansengrijpen.


Wie komt er in aanmerking?

Iedereen uit Balen met een idee om iets nieuws te doen, iets dat je nog niet gedaan hebt, iets dat een extra uitdaging is voor je groep of jezelf,... komt in aanmerking voor VOENK-subsidies. Jong of oud, cultuur- of toerisme-minded, jeugd- of sportfanaat: waag je kans! Niet helemaal zeker of je in aanmerking komt? Check even het reglement op www.balen.be/voenk.


Heb je een idee?

We willen je de gelegenheid geven om in een eerste fase een idee te ontwikkelen. Misschien heb je een geweldig idee, maar heb je toch even iemand nodig om mee rond de tafel gaan te zitten en hieraan zijn mogelijk kosten verbonden. Of je hebt iets anders nodig om dit idee te kunnen uitwerken, met de nodige kosten tot gevolg. Hiervoor voorzien we een mogelijke tussenkomst van maximum 200 euro. Deze tussenkomst gebeurt o.b.v. facturen of andere bewijsstukken voor kosten die gemaakt zijn.

Loopt na deze eerste verkennende fase het idee toch op een sisser af? Dat kan! Wie niet waagt, niet wint. Dat heeft geen invloed op de tussenkomst in deze kosten. Kent je idee toch een verdere uitwerking? Bekijk hieronder dan zeker de subsidiemogelijkheden.


Welke subsidies worden toegekend?

Afhankelijk aan welke reglementaire voorwaarden je initiatief voldoet, kan je aanspraak maken op een subsidie van 500, 1.000 of 1.500 euro. Deze bedragen worden toegekend op basis van o.a. vernieuwend karakter, gemeenschapsvormend karakter, samenwerkingsverbanden en/of je aandacht voor kansengroepen.


Hoe deze subsidie aanvragen?

Een enthousiast team van VOENK-ambassadeurs luistert graag naar je idee, volledig uitgewerkt of niet. Zij kunnen je verder op weg helpen met tips en voorstellen. Onze ambassadeurs zijn mensen uit het verenigingsleven (sport, jeugd en cultuur) maar ook onafhankelijke ervaringsdeskundigen.

Een allereerste idee kan je mailen naar voenk@balen.be en dan kan je eens langskomen voor een informeel gesprek. Met concrete(re) plannen kan je terecht op het gemeentelijke evenementenloket via evenementen.balen.be.

Na ontvangst van je aanvraagdossier gaan de VOENK-ambassadeurs hiermee aan de slag: ze beoordelen je aanvraag, nodigen je eventueel uit voor een gesprek indien gewenst en leggen een advies voor aan het schepencollege dat de uiteindelijke beslissing neemt.

We vragen wel om minstens 3 maanden op voorhand van uitvoeren van je initiatief de aanvraag in te dienen.


Meer info

Ben je getriggerd? Wens je nog extra informatie? Neem eens een kijkje op www.balen.be/voenk voor alle info of bel met de vrijetijdsdiensten:

 • Greet Pauwels (jeugddienst): 014/74 40 50
 • Elvira Van den Eynde (cultuurdienst): 014/74 40 50
 • Chantal Bylemans (sportdienst): 014/74 41 51


Pakket van steunmaatregelen

De VOENK-subsidies zijn een onderdeel van een brede waaier aan steunmaatregelen van de gemeente Balen aan haar verenigingen, mede dankzij middelen uit het Vlaamse Noodfonds.

Steunmaatregelen genomen in 2020:

 • Aankoop veiligheidspakketten voor zomerkampen
 • Behoud van reguliere subsidies voor 2020 en 2021 op basis van voorbije 3 jaren
 • Extra impulssubsidies van 30% om activiteiten veilig op te starten
 • Schadefonds voor extra corona-onkosten

Steunmaatregelen genomen of te nemen in 2021:

 • Gratis oplossingen voor infrastructuurproblemen voor jeugdverenigingen
 • 25.000 euro extra ondersteuning voor parochiecentra en gemeenschapshuizen
 • Renteloze coronalening voor Balense jeugd-, sport- en culturele verenigingen
 • Vrijetijdscheques: verhoging van de tussenkomst voor de aankoop voor mensen op de kaartenbank en verlenging van de geldigheid
 • VOENK!-reglement: Praktische, inhoudelijke en financiële steun voor creatieve ideeën
 • Gratis infosessie over heropstart verenigingen (17 mei)
Nieuwsoverzicht
VOENK-subsidies

Contact

Vrijetijdscentrum De Kruierie

Open vandaag: 14u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be
Naar top