Balen beloont leerlingen die met de fiets, step of te voet naar school gaan

maandag 10 mei 2021
Op de Strapdag (vrijdag 17 september) wordt het project Bike2School officieel afgetrapt. Vanaf dan kunnen ook de 1.300 leerlingen van alle Balense lagere scholen virtuele munten ('bucks') sparen door met de fiets, step of te voet naar school te gaan. De gemeente Balen verdubbelt zelfs de beloning.

Echte helden fietsen naar school

Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks). Het project wil álle duurzame schoolverplaatsingen belonen, wat betekent dat ook kinderen die te voet of bijvoorbeeld met de step naar school komen, beloond worden. Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen een beloning kopen bij lokale handelaars, op de lokale markt of kermis, bij enkele bovenlokale actoren,...


Vicieuze cirkel doorbreken

We merken dat er steeds meer kinderen met de auto naar school gebracht worden, wat soms gevaarlijke verkeerssituaties met zich meebrengt. En die onveiligheid zorgt er dan weer voor dat er nóg meer ouders besluiten om hun kinderen met de wagen naar school te brengen. Bike2School wil deze vicieuze cirkel doorbreken en kinderen (en hun ouders) positief stimuleren om de knop om te draaien. Dit door ze te belonen als ze kiezen voor een duurzaam vervoermiddel.


Gemeente Balen verdubbelt beloning

Om de Balense kinderen extra te stimuleren om duurzaam naar school te gaan, heeft de gemeente Balen ervoor gekozen heeft om de beloning te verdubbelen. Waar de kinderen normaal gezien om de 2 dagen 1 'buck' verdienen, krijgen de Balense leerlingen élke dag dat ze met de fiets/step/te voet naar school gaan een 'buck'. En nog goed nieuws: alle Balense lagere scholen doen mee! Dat wil dus zeggen: Curieuzeneuzen, De Bijenkorf (Rosselaar), De Bosmier (Rijsbergdijk), De Puzzel (Gerheide), De Puzzel (Schoor), De Twinkeling (Hulsen), Freinetschool De Klimboom, Klavertje 4 én School Centrum.


Aanmelden vanaf september

Begin september kunnen lagereschoolkinderen zich via hun school aanmelden om deel te nemen aan de actie. Tijdens de eerste schoolweek krijgen de leerlingen hierover een infobrief. Na aanmelding krijgt elke leerling een tag om aan de fiets of boekentas te bevestigen, een betaalkaart om met de gespaarde bucks te betalen bij de deelnemende partners én uitleg hoe je je kan registreren op de buck-e app om te kunnen beginnen met sparen.


Balen fietsgemeente

Fietsbeleid staat hoog op de agenda van het gemeentebestuur. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. Balen eindigde vorig jaar niet voor niets mooi als vijfde bij de verkiezing van 'Fietsgemeente/-stad 2020' bij de middelgrote gemeentes (20.000-50.000 inwoners). De voorbije jaren werd er dan ook fors geïnvesteerd in de (her)aanleg van veilige (en meestal vrijliggende) fietspaden langsheen de belangrijkste doorgangswegen.

In maart werden er langs verschillende hoofdwegen nog borden geplaatst met positieve boodschappen, waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. En in de zomervakantie staan er in alle schoolomgevingen infrastructuurwerken gepland (met o.a. de aanleg van fietsstraten), zodat de kinderen zich bij het begin van het nieuwe schooljaar op een nóg veiligere manier naar school kunnen verplaatsen.


14.000 Kempense leerlingen op de fiets

Bike2School wil in totaal 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 84 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022. Het project wil 14.000 lagere schoolkinderen bereiken.

Dit project werd gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen - GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Nieuwsoverzicht
Bike2School

Contact

Verkeersdienst

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 76
e-mail
verkeersdienst@balen.be
Naar top