Gemeente Balen Gemeente Balen

Stem vóór 6 februari voor Cultuurprijs van het publiek

maandag 07 januari 2019
Op woensdag 13 februari reikt de Cultuurraad de Cultuurprijs 2018 uit. Naast de Cultuurprijs van de jury is er ook een Publieksprijs. Hierover kan iedereen meebeslissen. Je kan tot 6 februari (9u) je stem uitbrengen via het e-loket of via de formulieren die je kan afhalen in de Infopunten.

Stem via het e-formulier of via de formulieren die je kan afhalen in de Infopunten (VC De Kruierie, ocmw-huis of gemeentehuis).

De uitreiking gebeurt op woensdag 13 februari in VC De Kruierie.

 

Genomineerden

 

Balense muziekverenigingen verbroederen: Koninklijke Harmonie De Toekomst, Harmonieorkest Sinfonia Olmen-Hulsen, Koninklijke Maatschappij Sinte-Barbaragilde, koor De Schalmei, Koninklijke accordeonvereniging St Rochus  

(29 april)

Balen bruist van het muzikale talent! Met maar liefst 150 muzikanten waren ze tijdens de Opening van het Toeristisch seizoen in Recreatiedomein Keiheuvel. Ze verwenden de toeschouwers met een knap staaltje muziek. Elke muziekvereniging trad apart op en eindigen deden ze met een apotheose van alle groepen samen.

 

GBS De Bosmier: Musical ‘On the journey with the Artist

(4 t.e.m. 6 mei)

De musical was het eindresultaat van een drie jaar durend Erasmus-project. Hierin werkten ze samen met scholen uit Finland, Spanje, Griekenland, Roemenië en Ierland in het thema van kunst. De rode draad doorheen het project was de mascotte Jan, die de kinderen gedurende 3 schooljaren 15 opdrachten liet uitvoeren met de bedoeling om kennis te maken met kunst van de verschillende partnerlanden en om zelf actief aan de slag te gaan met kunst.

 

Lady Mac: De MicrooB (mei)

De jongeren van De MicrooB bliezen het stof van de Shakespeare klassieker ‘Macbeth’ en brachten het verhaal vanuit een fris en vrouwelijk perspectief. In november speelden ze het stuk nog eens tijdens het Landjuweel in C-Mine Genk en in 2019 mogen ze maar liefst naar Canada om te spelen op het International Amateur Theatre Festival.

 

Lo fa(t)to: Bert Leysenkring (september)

Een fysieke verstelling in een mix van humor en drama, waarvan de gebeurtenissen bijeengesprokkeld waren uit verschillende krantenartikels, gemaakt en gespeeld door een ensemble dat het publiek met lijf en leed meesleurde in hun noodlottig bestaan. Op locatie, met uitverkochte voorstellingen en bovendien geselecteerd voor de longlist van het Landjuweel.

 

KuBa stelt tentoon (21, 22 en 23 september)

Maar liefst 25 leden van Kuba stelden hun kunstwerken tentoon met als resultaat: een expo met uiteenlopende kunstvormen waar ook het 5de en 6de leerjaar uit vier Balense scholen werden betrokken. Zij maakten eigen werken en hingen deze op in de unieke ‘old steel boom’. Bovendien kregen zij een exclusieve rondleiding door de KuBa-leden.

 

Expo door Gabriëlla Huysmans (27 oktober t.e.m. 16 november)

Gabriëlla Huysmans stelde haar passie tentoon met kunstwerken gemaakt met potlood, pastel, krijt, acryl, olieverf enz. Inspiratie haalde ze uit reizen, boeken en tijdschriften over exotische landen, vooral over Afrika en Congo. Samen met haar echtgenoot, Guido De Wolf, stond ze gedurende de hele tentoonstelling dagelijks bezoekers te woord, regelmatig met een lekker snoepje erbij.

 

Expo Kunst in Balen: Jef Bosmans (24 november t.e.m. 14 december)

Wijlen Jef Bosmans beschreef zijn werk als volgt: “Wat mijn stijl betreft, heb ik na de jaren vijftig op alle terreinen geëxperimenteerd. Eigenlijk zocht ik tussen al die ‘ismen’ mijn eigen uitdrukkingswijze, steeds streven naar picturale schoonheid.” Dit kwam ook helemaal tot uiting in de expo die op unieke wijze werd geopend door mezzosopraan en musicologe Hanne-Joost Peeters en pianist Pieter-Jan De Mayer.

Stem via het e-loket voor de Cultuurprijs (tot 6 februari 2019).

Nieuwsoverzicht
Cultuurprijs

Contact

Cultuurdienst

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be