Rijbewijs van vóór 1989? Vraag nieuw exemplaar aan!

maandag 12 april 2021
Heb jij nog een (lichtroos) rijbewijs van vóór 1989, zo eentje met gaatjes in de categorieën? Vraag dan een nieuw exemplaar aan bij de dienst bevolking (op afspraak). Zo vermijd je een verwittiging of zelfs een boete in het buitenland (want deze zijn daar niet meer geldig).

Niet meer geldig in buitenland

Papieren rijbewijzen van vóór 1989 (op de foto links, lichtroos van kleur en met gaatjes bij de categorie) zijn enkel nog geldig binnen België. En dan alléén als je nog op de foto lijkt, wat onwaarschijnlijk is na 33 jaar of meer. In het buitenland is zo'n oud rijbewijs sowieso niet meer geldig en kan je een verwittiging of zelfs boete krijgen bij een controle.

Niet te verwarren met de nieuwere Europese papieren rijbewijzen (rechts op de foto, donkerroze van kleur en met stempels bij de categorie). Deze zijn nog wel geldig in binnen- en buitenland. Maar ook hier op voorwaarde dan je nog gelijkt op de foto. 

Maak afspraak voor nieuw rijbewijs

Ruil dus best dat 'oude' rijbewijs om tegen een nieuw exemplaar. Dit kan bij de dienst bevolking op het gemeentehuis, na afspraak. Die maak je makkelijk zelf online via www.balen.be/afspraak of telefonisch via 014/74 40 40.

Welke foto mag je gebruiken?

Als je een nieuw rijbewijs aanvraagt, hou je best rekening met de regels over de pasfoto. De foto van de identiteitskaart mag/kan hiervoor gebruikt worden, tenzij je niet meer op die foto lijkt of als de foto genomen is vóór 2016 (aandachtspunten: geen glimlach, geen tanden zichtbaar, recht naar voren kijken).

Als de foto op je identiteitskaart voldoet aan de regels en je wil deze gebruiken op je nieuwe rijbewijs, hoef je dus geen afgeprinte pasfoto meer te hebben voor de aanvraag. Als je toch liever een recente pasfoto gebruikt die aan de regels voldoet, dan mag dit uiteraard ook nog altijd.

Let wel: Schoolfoto’s voldoen niet aan de normen en kan je dus niet gebruiken bij de aanvraag van een (voorlopig) rijbewijs. Als je een rijbewijs aanvraagt na medische keuring en het doktersattest vermeldt dat je een bril moét dragen, dan moét je ook een pasfoto mét bril gebruiken.

Nieuwsoverzicht
Rijbewijs: links oud Belgisch, rechts Europees

Contact

Dienst bevolking

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 00
e-mail
bevolking@balen.be
Naar top