logo print  logo ocmw print

Niet-gekeurde trekhaken: veel voorkomende inbreuk

woensdag 07 april 2021

Op zaterdag 27 maart controleerde de politie Balen-Dessel-Mol specifiek op aanhangwagens in de omgeving van de containerparken in de drie gemeenten. Bij deze controle werden in totaal zestien overtredingen vastgesteld. Bij tien overtredingen ging het om rondrijden met een niet-gekeurde trekhaak.

Er werd gecontroleerd of de aanhangwagens in het bezit waren van de juiste kentekenplaat, of de lading van de aanhangwagen goed vastgemaakt was en afgedekt met een net, of de verlichting van de aanhangwagen werkte, of het trekkend voertuig gekeurd was met trekhaak,...


Regelgeving

Omdat de regelgeving over het gebruik van de aanhangwagens nogal uitgebreid is benadrukt de politie nog eens extra de regelgeving omtrent de meest voorkomende inbreuken. 

  • De kentekenplaat van de aanhangwagen (MTM=750kg) moet een reproductie zijn van de kentekenplaat van het trekkend voertuig.  
  • Aanhangwagens van meer dan 750 kilogram moeten apart ingeschreven, gekeurd en verzekerd zijn.  
  • Trekkende voertuigen moeten gekeurd worden voor de uitrusting van een trekhaak.  
  • De verlichting van de aanhangwagen moet altijd werken.
  • Daarbovenop moet de aanhangwagen zodanig vastgemaakt en/of afgedekt zijn om ladingverlies uit te sluiten. 


De politie plant in de toekomst nog gerichte controles op aanhangwagens. Hierbij is ook aandacht voor de vereiste boorddocumenten en de juiste nummerplaat.

Nieuwsoverzicht

Contact

Wijkkantoor politie

Vandaag gesloten
adres
Steegstraat 202490 Balen
tel.
014/333 770
e-mail
pz.balendesselmol.wijkbalen@police.belgium.eu
Naar top