Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

donderdag 15 april 2021
De Aziatische hoornaar is ook bij ons aan een stevige opmars bezig. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor onze biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Heb je een (nest van) een Aziatische hoornaar gezien? Post een foto op vespawatch.be.

1e nest in het voorjaar

In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken een eerste nieuw, klein nest (zie afbeelding linksboven). Dit doen ze altijd op een beschutte plaats, vaak door mensen gemaakt: schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels,... maar ook in struiken en hagen. Deze voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meter hoogte. In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.

Het nest start met een raat van een drietal cellen en daarrond wordt een bescherming gebouwd. Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal, maar na enkele weken zal de bol al zo groot als een meloen zijn. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur is meestal lichtbruin.


2e nest in de zomer

In de zomer beginnen de werksters een tweede, definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.


Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niét verdelgd worden!


Aziatische hoornaar of nest gezien?

Heb je een Aziatische hoornaar of een nest gezien? Probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Probeer bij een nest ook steeds een foto van het insect zelf te maken, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp.

Na het plaatsen van de foto’s op vespawatch.be kan je (na +/-24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt. Als het om een individuele Aziatische hoornaar gaat, gaan speurders op zoek naar het nest. Als het om een nest gaat, wordt contact opgenomen om het nest te komen verdelgen.


Hou afstand!

Opgelet: een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden. De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.

Help de Aziatische hoornaar in beeld te brengen op vespawatch.be


Wespenfolder

Als je meer wil weten over de verschillende soorten wespen, bijen, hoornaars,... bekijk dan de handige wespenfolder (zie 'downloads' hieronder). Op de website van initiatiefnemer Wespennet.Vlaanderen kan je ook makkelijk zien bij wie je terecht kan voor wespenverdelging (altijd via brandweer of professionele verdelger, nóóit via noodcentrale 112).

Nieuwsoverzicht
Voorjaarsnest Aziatische hoornaar

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top