14.000 Kempense leerlingen op de fiets door Bike2School

dinsdag 09 maart 2021
Balen doet vanaf volgend schooljaar mee met project Bike2School en wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen. Het project wil 14.000 lagere schoolkinderen stimuleren om met de fiets, te voet of met de step naar school te gaan, door virtuele munten uit te delen waarmee ze een beloning kunnen kopen.

14.000 scholieren zorgen voor CO2-reductie van 972 ton

Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 84 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022. Het project wil 14.000 lagereschoolkinderen bereiken. Meer concrete info voor de scholen en kinderen volgt later.


Beloningssysteem voor trappers, steppers en stappers

Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks). Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen. Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen wat betekent dat kinderen ook te voet of bijvoorbeeld met de step naar school komen.


Aanvulling op lokale projecten

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes.

IOK coördineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel.


Subsidies

Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300.000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 263.780 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80.000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente).

De gemeenteraden van de verschillende deelnemende gemeenten stelden de afgelopen weken het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.


"Jong geleerd is oud gedaan"

Johan Leysen, burgemeester van Balen en voorzitter van IOK: "IOK coördineert het streekproject Kempen2030 waar we samen met de 29 Kempense lokale besturen 40% minder CO2 willen uitstoten tegen 2030. Mobiliteit staat in voor meer dan 20% van de totale CO2-uitstoot. Met Bike2School willen we onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ lagere schoolkinderen aanmoedigen om met de fiets, te voet of met de step naar school te gaan."


"Gezond én goed voor milieu"

Werner Hens, schepen van mobiliteit gemeente Balen: "Balen wil fietsgemeente zijn. Daarom legden wij de voorbije jaren heel wat nieuwe fietspaden aan. Nu willen wij met Bike2School onze schoolgaande kinderen zoveel mogelijk op de fiets krijgen: gezond én goed voor het leefmilieu!"

Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Bekijk de filmpjes van Bike2School:

Nieuwsoverzicht
Lancering Bike2School

Contact

Verkeersdienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 76
e-mail
verkeersdienst@balen.be
Naar top