Nieuwe maatregelen voor buitenschoolse activiteiten kinderen en jongeren tot 18 jaar

maandag 01 februari 2021
Vanaf 1 februari gelden er nieuwe regels voor buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Kinderen tot en met 12 jaar mogen maximum één hobby kiezen, ongeacht of deze binnen of buiten doorgaat. Kinderen en jongeren ouder dan 12 jaar mogen uitsluitend deelnemen aan buitenactiviteiten.
De groepen worden beperkt tot maximaal 10 deelnemers. Voor volwassenen verandert er niets. Dit geldt zowel voor jeugd-, sport- als culturele activiteiten in georganiseerd verband. De maatregelen zijn noodzakelijk om de fysieke sociale contacten tussen kinderen en jongeren over verschillende scholen heen fors in te perken.
 
De nieuwe regels voor buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren zijn gericht op het vermijden van fysieke sociale contacten over de verschillende scholen heen. De afgelopen weken leidden deze buitenschoolse contacten tot een bijkomende verspreiding van het virus, zo stellen virologen.

Kinderen tot en met 12 jaar

  • Kinderen tot en met 12 jaar moeten zich beperken tot één activiteit. Ze zullen niet langer én naar de jeugdbeweging, én naar de sportclub, én naar de academie kunnen gaan.
  • Ze mogen kiezen voor activiteiten die binnen of buiten doorgaan. Hier wordt geen onderscheid gemaakt.
  • De groepen bestaan uit maximaal tien kinderen, exclusief begeleider.
  • Alle geldende protocollen en voorzorgsmaatregelen blijven van kracht tijdens de activiteit.

Kinderen ouder dan 12 jaar

  • Kinderen ouder dan 12 jaar kunnen opnieuw deelnemen aan activiteiten. Voor hen is dit dus een versoepeling in vergelijking met de huidige regels.
  • Ook zij moeten zich beperken tot één activiteit.
  • Ze kunnen enkel buitenactiviteiten kiezen.
  • Activiteiten kunnen doorgaan met maximaal tien kinderen of jongeren, exclusief begeleider.
  • Alle geldende protocollen en voorzorgsmaatregelen blijven van kracht tijdens de activiteit.

Volwassenen vanaf 18 jaar

Voor volwassenen verandert er niets. Individueel sporten kan in openlucht. Je kan ook afspreken met maximaal drie andere volwassenen, maar telkens in openlucht en op afstand.

Grote impact op kinderen en verenigingen

Deze nieuwe regels hebben een grote impact op zowel de kinderen als onze verenigingen en clubs. Voor jonge kinderen vormt dit een aanzienlijke beperking, voor de jongeren wordt er meer mogelijk. We beseffen dat het voor onze clubs en verenigingen bijzonder moeilijk is om op korte termijn de nodige praktische aanpassingen door te voeren. Veel clubs en verenigingen staan de komende dagen voor een grote uitdaging met heel wat moeilijkheden en onduidelijkheden. We proberen hen achter de schermen zo goed mogelijk te informeren en bij te staan waar mogelijk.

Deze maatregelen gaan in op 1 februari en gelden alvast tot 1 maart.

Nieuwsoverzicht
nieuwe maatregelen kinderen en jongeren

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top