logo print  logo ocmw print

Binnenactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar blijven verboden

donderdag 10 december 2020
De zeven gemeentebesturen (Mol, Balen, Dessel, Retie, Geel, Meerhout en Laakdal) behouden het verbod op binnenactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar. Hiermee gaan ze in op het verzoek van onze provinciegouverneur om de buitenschoolse sociale contacten tussen kinderen maximaal te beperken.

De oproep van de provinciegouverneur wordt gesteund door de medische experts die de lokale cijfers interpreteren en de gemeentelijke crisiscellen begeleiden. Zij beschouwen de komende weken - inclusief de eindejaarsperiode - als een cruciale periode om een derde golf te vermijden. Naast risicovolle contacten tussen volwassenen spelen ook kinderen onmiskenbaar een rol in de verspreiding van besmettingen. De laatste dagen gaan de besmettingscijfers steeds meer de verkeerde richting uit en zien we besmettingen in alle leeftijdscategorieën.

 

Met deze beslissing wijzigen de zeven gemeentebesturen het eerder aangekondigde afbouwscenario voor de extra maatregelen die we eind oktober oplegden voor kinderen tot en met 12 jaar. Zoals telkens duidelijk vermeld in onze communicatie voeren we dit afbouwscenario stapsgewijs uit, waarbij we voor het ingaan van elke stap een evaluatiemoment voorzien.

Uitstellen van laatste stap

Tijdens het laatste evaluatiemoment bleek dat de laatste stap – toelaten van binnenactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar – best wordt uitgesteld. Voorlopig kijken we naar midden januari als volgend evaluatiemoment. Op dat moment krijgen we zicht op de impact van de eindejaarsperiode op onze regionale besmettingscijfers. Concreet betekent dit dat alle binnenactiviteiten ook voor kinderen tot en met 12 jaar verboden blijven. Buitenactiviteiten mogen voor deze jonge doelgroep blijven doorgaan volgens de geldende protocollen.

Moeilijke beslissing

We begrijpen dat dit geen fijne beslissing is voor kinderen en hard aankomt bij de talrijke clubs en verenigingen die zich hebben voorbereid om vanaf maandag 14 december te herstarten. De zeven betrokken gemeentebesturen namen donderdagmiddag de uiterst moeilijke beslissing na een ochtendlijke videovergadering met de provinciegouverneur en – aansluitend – een eigen intern overleg. Alle aspecten werden in de moeilijke overweging meegenomen. Zo zien we de eerste besmettingsclusters opduiken in lagere scholen. Met de eindejaarsperiode in zicht staan we voor een cruciaal moment om een derde golf te vermijden. Beide feiten gaven de doorslag.

Ouder dan 12 jaar?

Het verlengen van de beperking op binnenactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar, verandert niets aan de bestaande Vlaamse en federale strenge beperkingen die gelden voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder.

Nieuwsoverzicht
Naar top