logo print  logo ocmw print

Stand van zaken besmettingen in Balen

donderdag 05 november 2020
In Balen zien we dat het aantal besmettingen stilletjes aan minder snel stijgt. We hopen dat we volgende week mogen gaan spreken over een daling. Het mag duidelijk zijn: de maatregelen beginnen hun werk te doen. Dus nog even volhouden, want in het ziekenhuis is de situatie nog altijd kritiek.

Het aantal besmettingen neemt sinds twee weken niet meer toe (zie illustratie), maar dat komt ook gedeeltelijk door de gewijzigde teststrategie (die test enkel nog hoogrisicocontacten die symptomen vertonen). Wetenschappers stellen dat je dus voorzichtig moet omspringen met deze dalingen, maar toch zet het zich deze week sterker door. Hierdoor kunnen we vermoeden dat ook effectief het aantal besmettingen minder snel aan het stijgen en zelfs lichtjes aan het dalen is. 

Oproep: hou vol !

De maatregelen beginnen dus te werken: meestal gaat daar 14 dagen over heen vooraleer je daar de effecten van ziet. Volhouden nu is de boodschap. 

Ook al omdat in de ziekenhuizen de piek nog niet voorbij is. In Mol verwachten ze dat na 11 november hopelijk het aantal covidpatiënten zal beginnen dalen. 

Uit de eerste coronagolf hebben we ook geleerd dat je niet te snel op je lauweren mag rusten: enkel langdurig de maatregelen strikt toepassen, zal het virus sterk terugdringen. 

Op de illustratie zie je het aantal besmettingen per 100.000 inwoners (om te kunnen vergelijken tussen verschillende gemeentes en steden). De blauwe lijn is die van de afgelopen 7 dagen, de oranje lijn die van de afgelopen 14 dagen (cijfers van Sciensano). 

Vele honderden Balense gezinnen al in quarantaine

Onze lokale contactopsporing heeft sinds begin oktober al meer dan 400 Balense inwoners gecontacteerd die besmet bleken met het coronavirus. Elke besmetting zorgt binnen het gezin, vrienden- en familiekring voor heel wat quarantainegevallen, met alle ongemakken vandien. We kunnen stellen dat in Balen al vele honderden gezinnen in quarantaine zijn (geweest). Voorkomen is dus beter dan genezen. 

Nieuwsoverzicht
incidentie Balen op 2 november 2020

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top