logo print  logo ocmw print

Opnieuw corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen

maandag 02 november 2020
De nieuwe maatregelen vragen om een open communicatie. Om iedereen te kunnen bereiken, ook de mensen zonder internet, bezorgt het bestuur opnieuw een brief in alle brievenbussen in Balen. Er werd opgeroepen om sociale contacten te beperken en zorg te dragen voor je mentaal welzijn.

Net zoals tijdens de eerste piek van het coronavirus, beslist het bestuur om ook dit keer alle inwoners per brief te informeren.

Lees hem hieronder.

Brief gemist? Bekijk hier alle bewonersbrieven


(brief 11, 29 oktober 2020)

Beste inwoner,

De laatste tijd hebben we het aantal COVID-19-besmettingen in onze gemeente en de regio schrikbarend zien toenemen. De tweede coronagolf treft ons bijzonder hard. De druk op het Heilig Hartziekenhuis in Mol, de huisartsen in onze streek en bij uitbreiding ook de woonzorgcentra, De Schakel, de thuisverplegers,... is stilaan onhoudbaar geworden. Naast de fysieke capaciteit van het ziekenhuis baart ook de stijgende uitval van zorgmedewerkers door ziekte of quarantaine ons bijzonder grote zorgen.

Beperk je contacten tot het uiterst noodzakelijke

Bijkomende maatregelen zijn voor onze regio absoluut noodzakelijk. Daarom roepen we iedereen individueel op om zijn of haar sociale contacten voor de volgende paar weken op een zeer laag pitje te zetten! Beperk je contacten alsjeblieft tot het uiterst noodzakelijke.

Uiteraard hebben onze kwetsbare medemensen en de zorgbehoevenden jouw steun in deze moeilijke tijden meer dan ooit nodig. Met hen kan je contact blijven hebben, maar hou afstand, draag een mondmasker en volg eventueel de afspraken bij de instellingen.

Wees ook voorzichtig met kinderen

We roepen alle ouders ook op om geen informele samenkomsten van kinderen uit verschillende gezinnen te houden. Organiseer geen kinderfeestjes, ga niet samen met andere gezinnen wandelen of naar de speeltuin,...

Want ook jonge kinderen raken in onze regio besmet en geven het virus door binnen familiekring, zo bewijst ons lokaal contactonderzoek. Dit gebeurt meestal zonder dat de jonge kinderen ziektesymptomen vertonen. Daarom worden grootouders door de hogere overheden al sinds het begin van de crisis afgeraden om nog nauw contact te hebben met jonge kinderen.

Blijf zorg dragen voor elkaar

Blijf vooral zorg dragen voor elkaar en voor kwetsbaren. Sta je zelf sterk in je schoenen? Doe dan eens een telefoontje, laat je kinderen een tekening maken, stuur een kaartje, ga om boodschappen,... Elk gebaar - hoe klein dan ook - kan een wereld van verschil betekenen in deze tijden.

Heb je het zelf momenteel wat moeilijker? Weet dan dat er verschillende diensten en hulplijnen voor jou klaarstaan als je je hart wil luchten of met vragen zit (meer info hierover op de achterkant van deze brief).

Cruciale dagen en weken

De komende dagen en weken worden cruciaal. Het gedrag van ieder van ons zal bepalend zijn of we het virus kunnen terugdringen en ons zorgsysteem kunnen behoeden voor een crash. Hou je alsjeblieft nu aan de regels. Doe het voor onze zorgverleners, onze oudere generatie, onze zieken,...

Het wordt niet makkelijk de komende weken, maar we zullen nu even moeten doorbijten. In het voorjaar hebben we in Balen ook laten zien dat we ons hierdoor kunnen slaan door ons allemaal aan de regels te houden. Samen kunnen we dit!

Blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken

De situatie is momenteel uiterst precair en de maatregelen kunnen dan ook elk moment wijzigen. Blijf op de hoogte van de recentste richtlijnen via de media of op www.info-coronavirus.be. Of bel

naar het gratis algemene informatienummer 0800/14 689 (ma-zo 9u-17u).

Check zeker ook www.balen.be/corona en de Facebookpagina van de gemeente Balen voor de laatste stand van zaken op lokaal vlak. Blijf ook op de hoogte via de wekelijkse nieuwsbrief op vrijdag, abonneer je op www.balen.be/nieuwsbrief.

Gemeentediensten op afspraak

Voor jouw en onze veiligheid werken we in het gemeente- en ocmw-huis zoveel mogelijk op afspraak. Voor de dienst burgerzaken/bevolking kan je online een afspraak maken via www.balen.be/afspraak. Voor de andere diensten bel je best even naar 014/74 40 40. Voor het ocmw-huis bel je bij voorkeur voor een afspraak (014/82 98 48), of meld je aan bij de infobalie.

Vrijetijdscentrum De Kruierie en de Bib zijn tijdelijk terug gesloten. De balie van de Kruierie is op weekdagen tussen 10u en 17u (maandag vanaf 14u) wel op afspraak en telefonisch bereikbaar. En in de Bib kan je ook weer boeken afhalen na bestelling of thuis laten afleveren (zie www.balen.be/afhaalbib).

#BalenHelpt

Kan je hulp gebruiken? Of ken je iemand in je omgeving die hulp nodig heeft? Bijvoorbeeld om te gaan wandelen met je huisdier, of om naar de winkel of apotheek te gaan voor jou? Of voel je je eenzaam en zou je graag met iemand willen bellen, schrijven of videochatten? Laat dan via www.balen.be/balenhelpt weten waarmee onze vrijwilligers jou of iemand uit je omgeving kunnen helpen!

Mentaal moeilijk? Deze diensten staan voor jou klaar!

Hoe gaat het met jou? In deze coronatijden hebben heel wat mensen het mentaal moeilijker en da's begrijpelijk. Als je je hart wil luchten of met vragen zit, kan je terecht bij heel wat lokale diensten.

Je huisarts is de spil in de zorgverlening. Hij kent jou en je kunt hem in alle vertrouwen vertellen over je problemen. De sociale dienst van ocmw Balen (Veststraat 60, 014/82 98 48, info@ocmwbalen.be) biedt zelf geen psychologische hulp, maar kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp (met bijvoorbeeld een aparte eerstelijnspsycholoog voor 65-plussers).

Verder kan je ook terecht bij o.a. deze lokale diensten:

Je kan ook gratis en anoniem bellen of chatten met heel wat hulplijnen.

  • Ongeacht je leeftijd kan je contact opnemen met Tele-Onthaal: telefonisch (24/7) op telefoonnummer 106 of via chat elke avond (18u-23u) en op woensdag- en zondagnamiddag (15u-23u) op www.tele-onthaal.be.
  • Jongeren kunnen ook specifiek terecht bij Awel: telefonisch (24/7) op telefoonnummer 102 of via chat elke weekdag (16u-22u) op www.awel.be.
Nieuwsoverzicht
voorbeeld brief 10

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top