logo print  logo ocmw print

Verstrengde lockdown vanaf 1 november om middernacht:

vrijdag 30 oktober 2020
Omdat het aantal ziekenhuisopnames op dit moment al hoger ligt dan op de hoogste piek tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar en dit aantal nog altijd sterk blijft stijgen, zijn er bijkomende maatregelen afgekondigd om ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem niet instort.

RODE DRAAD: probeer zoveel mogelijk je fysiek contact te beperken tot je gezin, andere contacten via telefoon of video; ofwel kort buiten op afstand

Het teveel mengen van verschillende bubbels heeft gezorgd voor het hoge aantal besmettingen. Dus nu moeten we dat een tijdje absoluut tot een minimum beperken. Wel blijft het zorgen voor kwetsbaren, ouderen en zieken belangrijk, maar pas zeker dan de nodige voorzorgsmaatregelen toe (afstand, mondmasker, handen wassen, buiten als het kan), want zij zijn extra gevoelig voor het virus.

De bijkomende maatregelen zijn:

• Binnen in huis: nog maximaal 1 persoon (knuffelcontact van je gezin) tegelijk uitnodigen voor volgende 6 weken, dus niet meer 4 tegelijk; dus één knuffelcontact per gezinslid mag nog wel, maar niet tegelijk uitnodigen, ook geen ander bezoek.
Uitzondering voor alleenstaanden: naast hun knuffelcontact mogen nog 1 persoon extra uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.
• Buiten: nog met maximaal 4 personen (bv. wandelen), met 1,5 meter afstand en mondmasker

• Voedingswinkels mogen open blijven
• Niet-essentiële winkels gesloten, wel met afhaal en levering van goederen na voorafgaande bestelling (geen toegang tot de winkel bij afhaling)
Supermarkten en kleine markten (max. 200 personen) beperken hun aanbod tot wat in de essentiële winkels wordt aangeboden om concurrentie met de niet-essentiële winkels die moeten sluiten, te vermijden. 
Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit. 
• Niet-medische contactberoepen gesloten (kappers, schoonheidssalons, manicure, pedicure, wellness, massage,...)
Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de verplichtingen inzake telewerk, mondmasker en afstand houden.
Dierenparken sluiten.

• Hotels en B&B's blijven open, maar hun restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer. 
• Vakantieparken en campings moeten sluiten vanaf 3 november, maar voor dit weekend zijn alle indoor- en outdooractiviteiten nu al verboden, net als restaurants en zwembaden in die parken. Maaltijden worden genuttigd in de vakantiehuisjes, per gezin.
• De grenzen worden niet gesloten, maar buitenlandse reizen en uitstapjes worden ten stelligste afgeraden. 

• Herfstvakantie tot 15 november

• Op begrafenissen mogen nog maar 15 mensen zijn (geen koffietafel meer).
• Gebedshuizen open, maar zonder eredienst
Bijeenkomsten met max. 4 persoon met mondmasker en op veilige afstand
Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.

• Werken: telewerk verplicht, anderen met afstand en/of mondmasker en met ventilatie als het binnen is; bedrijfskantines gaan dicht.
• Uitbreiding van steunmaatregelen voor sectoren die getroffen worden

Begin- en einddatum van deze bijkomende maatregelen
• De maatregelen zijn van kracht over het hele grondgebied vanaf maandag 2 november 2020.
• De maatregelen gelden voor anderhalve maand, tot en met zondag 13 december 2020. Voor de niet-essentiële winkels gebeurt er op 1 december een evaluatie door het Overlegcomité.

Herfstvakantie tot 15 november

Vanaf 16 november hervatten de lessen en gelden daar volgende maatregelen:

• Basisonderwijs: 100% contactonderwijs
• 1ste graad middelbaar: 100% contactonderwijs
• 2de en 3de graad middelbaar max. 50% contactonderwijs
• Hoger onderwijs: maximaal afstandsonderwijs (voor eerstejaars tot 1 december, voor ouderejaars tot einde 2020), uitgezonderd de praktijklessen

• Leerkrachten vergaderen online; dat geldt ook voor pedagogische studiedagen.

Tegen 1 december komt een evaluatie van deze maatregelen in het onderwijs zodat ze na 1 december eventueel kunnen worden bijgestuurd. 

Steun onze ondernemers: bestel bij hen, niet bij de buitenlandse websites

De overheden roepen iedereen op om onze eigen ondernemers te steunen. Maak dus gebruik van hun aangepaste dienstverlening (afhaal en/of levering), en niet die van de gekende buitenlandse websites.

De gemeente Balen voorziet daarvoor sinds de coronacrisis een speciale website www.balenwinkelthier.be waar alle Balense ondernemers hun (aangepaste) dienstverlening gratis kunnen aanmelden. 

Maatregelen van de laatste kans

Deze ziekenhuizen en huisartsen (ook in onze regio die extra getroffen is) laten weten dat ze tegen hun maximum aan zitten. Ook het uitvallen van zorgpersoneel in onze regio (door besmetting of quarantaine) maakt ons ongerust. Gelet op het feit dat de stijging van het aantal besmettingen nog niet begint te minderen, heeft tot gevolg dat de ziekenhuisopnames zeker voor de volgende twee weken nog sterk zullen blijven stijgen. En binnen 2 à 3 weken zullen we daar aan de limiet zitten. Om dit te vermijden, zijn deze strengere maatregelen nodig. Ze zijn niet leuk, maar ze zijn wel hoogstnodig.

Het is belangrijk dat iedereen ze maximaal opvolgt. Alleen ons gedrag zal deze situatie kunnen doen veranderen.

Dit is een  moment van solidariteit met iedereen in de zorg, met de mensen die het moeilijk hebben en hun familie, die ziek zijn, die het moeilijk hebben op economisch vlak,...

Info: in de loop van dit weekend verwachten we nog verduidelijkingen waar nodig. Deze vind je dan  terug bij de FAQ op www.info-coronavirus.be 

Nieuwsoverzicht
Verstrengde lockdown vanaf 1 november om middernacht

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top