logo print logo ocmw print

Overlegcomité 23 oktober: bijkomende maatregelen op vlak van sport, cultuur en jeugd om onze zorg, scholen, ondernemingen en ons welzijn te beschermen

vrijdag 23 oktober 2020
De slechte cijfers in de ziekenhuizen zetten zich door, ook bij ons. Het Overlegcomité van alle overheden van ons land kondigde vandaag bijkomende maatregelen aan op vlak van o.a. sport, cultuur, jeugd en hoger onderwijs. Ze riep ook op tot nationale solidariteit: enkel ons gedrag zal virus stoppen.

Ziehier een korte samenvatting van de aanpassingen voor verschillende sectoren. Het gaat daarbij vaak om bijsturingen van de bestaande protocollen. 

Sportevenementen (vanaf vandaag) 

 • Alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek.
 • Alle amateurwedstrijden worden opgeschort, trainen met eigen sportbubbel mag nog wel. 
 • Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin als publiek.
 • Indoor kan iedereen nog sporten zolang 1,5m kan bewaard worden. Kinderen tot en met 12 jaar mogen indoor ook nog aan contactsport doen, ook in competitieverband.

Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden. Zwembaden blijven open.

Indoor evenementen en activiteiten (op cultureel, religieus, onderwijs en verenigingsvlak)

 • maximum 40 personen
 • maximum 200 personen: indien voldoende garanties voor coronaproof organisatie (protocollen) en met 1,5 meter-regel én mondmasker

Het aanbieden van drank en voedsel blijft verboden.

Jeugdverenigingen

 • +12 jaar: verplicht buitenactiviteiten en met mondmasker
 • -12 jaar: sterk aangeraden buiten
 • Overnachtingen zijn niet toegelaten, behalve voor -12 jarigen. Voor kinderen tot 14 jaar kunnen overnachtingen ook, op voorwaarde dat het kamp tenminste vier dagen duurt (omdat er dan minder verschillende contacten zijn).

Hoger onderwijs

De bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. Bij eerstejaars is is de bezetting maximum 50% van lokalen.

Openbaar vervoer

De capaciteit tijdens de spitsuren wordt opgedreven om teveel mensen op een te kleine ruimte te vermijden. 

Pretparken en dierentuinen

 • Pretparken worden tijdelijk gesloten.
 • Dierentuinen: binnenruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding blijft verboden.

Telewerk blijft de regel

Waarom bijkomende maatregelen? 

Het Overlegcomité (de verzameling van verschillende overheden van ons land) beseft dat alle maatregelen onze vrijheid ingrijpend beperken, maar ze zijn nodig om onze zorg, onze scholen, onze ondernemingen en ons mentaal welzijn te beschermen. Er zal ook nu kritiek komen: sommigen vinden ze te streng, anderen vinden ze niet streng genoeg. Met deze maatregelen trekken we een beschermende schutskring rond deze belangrijke polen in onze maatschappij, zodat deze maximaal kunnen blijven draaien. Er is ook ondersteuning voorzien van die sectoren die getroffen worden door de maatregelen.

Maatregelen stoppen het virus niet, ons gedrag wel

Het Overlegcomité benadrukte nogmaals om de basisregels (afstand houden, mondmasker, handen, zoveel mogelijk buiten, beperk sociale contacten, zorg voor kwetsbaren) en de bijkomende verstrengingen (cafés en restaurants gesloten, nachtklok, max. 1 knuffelcontact per persoon, samenkomen met max. 4 dezelfde personen met afstand, verbod op alcoholverkoop vanaf 20u, telewerken,…) strikt te volgen. Ze gelden zeker tot 19 november. 

Premier De Croo zie ook dat geen regel, geen wet, geen ministerieel besluit dit virus kan stoppen, maar wel ons gedrag zal dat bepalen. Hij riep in deze nationale crisis op tot nationale solidariteit in de komende maanden en weken die nog moeilijk gaan zijn. Hij riep ook op om mekaar te steunen (met bv. een telefoontje, boodschappen doen,…).

Aantal besmettingen in Balen drastisch gestegen afgelopen week

De gemeentelijke crisiscel volgt deze situatie van dag tot dag op in nauw overleg met de huisartsen. De lokale contactopsporing draait ook overuren. De crisiscel bekijkt maandag de bijkomende beslissingen die het Overlegcomité vandaag genomen heeft en wat dit betekent voor onze gemeente. Ze bekijkt dan ook of er bijkomende maatregelen moeten genomen worden. 

Nieuwsoverzicht
Visual maatregelen 23 oktober 2020

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top