logo print  logo ocmw print

Nieuwe teststrategie en duur quarantaine

donderdag 22 oktober 2020
Wie nauw contact heeft gehad met een besmette persoon, maar geen coronasymptomen vertoont, zal voorlopig niet meer getest worden. Je moet wel in quarantaine voor 10 dagen en daarna nog 4 dagen extra voorzichtig zijn naar andere mensen toe. Vertoon je symptomen? Bel dan onmiddellijk de huisarts.

Als je een hoogrisico-contact hebt gehad, kwam je tot nu toe sowieso in aanmerking voor een test, ook als je geen symptomen had. Dat verandert nu: voortaan word je alleen maar getest als je ook symptomen hebt.

In woonzorgcentra en verenigingen als sportclubs kan het coronavirus zich makkelijk verspreiden, omdat mensen er lang samenzijn en vaak nauwe contacten hebben. Daarom is het belangrijk dat iedereen er in het geval van een besmetting getest wordt.

In ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn er veel kwetsbare mensen. Om te voorkomen dat die besmet geraken, wordt iedereen die er wordt opgenomen preventief getest.

Hoogrisico-contact maar geen symptomen
Als je een hoogrisico-contact hebt gehad maar geen symptomen vertoont, word je dus niet langer getest. Wel moet je in quarantaine gaan of je een tijdje afzonderen. De quarantaine begint vanaf de laatste dag dat je met een besmet persoon in contact bent geweest:

Tot nu toe duurde de quarantaine 7 dagen. Op de vijfde dag moest je een test ondergaan die aantoonde of je al dan niet besmet was. Als het resultaat negatief was, mocht je uit quarantaine. Die test vervalt nu. Maar in de plaats moet je dus wel 10 dagen in quarantaine blijven. Na die periode moet je ook nog 4 dagen waakzaam zijn. Dat betekent dat je onder meer extra voorzichtig moet zijn met contacten.

Quarantaine na positieve test
Ook als je positief test, moet je in quarantaine. Maar de periode duurt wel minder lang. Je mag dus niet naar de winkel of apotheker. Je moet in isolatie.

De quarantaine eindigt als je minstens 3 dagen koortsvrij bent geweest en de ademhalingsproblemen verdwenen zijn. Maar ze duurt wel minstens 7 dagen. Als je bijvoorbeeld op de vijfde dag koortsvrij bent, dan mag je pas na 8 dagen uit quarantaine.

Als je symptomen hebt en negatief test, hoef je niet langer in quarantaine te blijven. Het negatieve testresultaat betekent dat je geen corona hebt en het virus dus ook niet kunt overdragen. De symptomen wijzen dan allicht op een andere ziekte, waarvoor je het best de huisarts consulteert.

Test nodig om naar het buitenland te reizen?
Wie naar het buitenland wil en daar een negatief testresultaat moet tonen, kan zich nog altijd laten testen. Op eigen kosten weliswaar.

Sneltesten (nog) niet 100% betrouwbaar
Momenteel zijn de sneltesten in de opmars. We waarschuwen hier nog even voor dat die resultaten voorlopig nog niet 100% betrouwbaar zijn. Voor een test, ga je best naar een testcentrum.

Meer info over de verschillende testen op de website van de VRT.

(Bron: VRT)

Nieuwsoverzicht
test

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top