logo print  logo ocmw print

Nieuwe strenge maatregelen om stijging van besmettingen om te keren

vrijdag 16 oktober 2020
Het aantal coronabesmettingen stijgt onrustwekkend. De druk op ziekenhuizen zal de komende weken ook toenemen. Om dit drastisch tegen te gaan, heeft het Overlegcomité nieuwe strenge maatregelen afgekondigd waaronder het sluiten van cafés en restaurants vanaf maandag, een nachtklok en max. 1 contact.

We zijn in de allerhoogte alarmfase van het coronavirus beland (niveau 4). De zorgsector staat voor zware weken en de ongerustheid over onze ouderen en chronisch zieken neem toe. Bijkomende maatregelen zijn nodig om het tij te keren.

Nieuwe maatregelen vanaf maandag 19 oktober

Daarom kondigde het Overlegcomité (met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen) nieuwe en strenge maatregelen aan. Ziehier een korte samenvatting:

• cafés en restaurants moeten tijdelijk sluiten

Normaal voor 4 weken, maar er volgt een evaluatie na 2 weken.

er komt een steunpakket voor de horeca

• afhaal in horeca blijft mogelijk tot 22u

• nachtwinkels moeten sluiten om 22u

• verbod op alcoholverkoop na 20u

 

avondklok van middernacht tot 5u ‘s morgens

Iedereen moet binnenshuis blijven tijdens de avondklok. Er zijn enkel verplaatsingen toegestaan voor noodzakelijk woon-werkverkeer en dringende medische verplaatsingen.

• beperk je nauwe sociale (knuffel)contacten tot 1 persoon, buiten je huisgezin

bezoek thuis mag nog tot maximum 4 dezelfde personen per 2 weken, maar met afstand

Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

telewerken de regel waar het kan, anderen onder meest veilige omstandigheden

• rommel- en kerstmarkten zijn verboden, kleine (voedsel) markten en kermissen kunnen nog wel

Consumptie van drank en voeding op die markten zijn niet toegestaan. 

cultuur- en sportevenementen: volgens protocollen maar herbekijken deze week

Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (vriendschappelijke wedstrijden voor amateurs of min 12-jarigen). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

andere activiteiten waar geen protocol voor bestaat: max. 40 personen

recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen)

"Gezondheid primeert even op vrijheid"

Premier De Croo sloot de persconferentie af met de volgende bedenking: “Deze harde maatregelen lijken soms onrechtvaardig, maar het virus is ook onrechtvaardig. Het virus raakt ons allemaal, maar treft vooral de zwaksten. De volgende weken gaan moeilijk worden, maar we moeten nu actie ondernemen als we erger willen voorkomen. Vrijheid is belangrijk, maar we zetten even een stap terug om de gezondheid te laten primeren, zodat we nadien sterker en allemaal samen opnieuw een stap vooruit te kunnen zetten en terug te kunnen genieten. Zonder gezondheid is er geen vrijheid, geen geluk en geen leven.”

Oproep: volgens aub de regels

De overheid roept op om aub de nieuwe maatregelen en de bestaande regels (zoals o.a. afstand houden, mondmasker dragen waar nodig en regelmatig handen wassen) nauwgezet te volgen. Doe het voor onze zorgverleners, voor onze ondernemers, voor de scholen en voor onze kwetsbare personen die ons nu meer dan ooit gaan nodig hebben.

Experten vermoeden dat we de dramatische cijfers kunnen omkeren na 10 à 14 dagen als we ons aan de maatregelen houden.

De gemeentelijke crisiscel zal bekijken wat deze maatregelen betekenen voor onze gemeente. Ook bekijken we hoe we de horeca kunnen ondersteunen (o.a. promotie van afhaal). We volgen ook de bijsturingen van de protocollen de komende week verder op. Intussen blijft onze lokaal contactopsporing de huidige coronabesmetting ook dit weekeinde van kortbij opvolgen.

#samentegencorona

#BalenHelpt

Nieuwsoverzicht
Nieuwe maatregelen vanaf maandag 19 oktober

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top