logo print  logo ocmw print

Forse stijging besmettingscijfers in regionaal coronatestcentrum: wees strenger voor jezelf

woensdag 14 oktober 2020
Het aantal positieve coronatestresultaten in het regionaal coronatestcentrum in Mol (waar ook Balenaars getest worden) ging begin deze week fors de hoogte in. Nooit eerder in deze coronacrisis noteerden we dergelijke cijfers in onze regio. De boodschap luidt: wees strenger voor jezelf dan ooit!

Het aantal positieve coronatestresultaten in het regionaal coronatestcentrum in Mol (ecocentrum De Goren, waar ook Balenaars getest worden) ging begin deze week fors de hoogte in. Hoewel de resultaten van afgelopen maandag nog niet allemaal binnen zijn, zitten we nu toch al op 31% positieve testen. Nooit eerder in deze coronacrisis noteerden we dergelijke cijfers in onze regio. Deze resultaten zullen zich de komende weken jammer genoeg vertalen in hogere opnamecijfers in het Molse Heilig Hartziekenhuis. De afgelopen dagen zagen we daarvan al de eerste signalen. Het aantal opgenomen coronapatiënten verdrievoudigde sinds donderdag 8 oktober van 2 naar 6, waarvan één patiënt op intensieve zorgen. “Wees strenger voor jezelf dan ooit”, luidt de boodschap.

 

De resultaten van het testcentrum omvatten bovendien niet de volledige besmettingscijfers voor onze regio. Verschillende huisartsen en -praktijken nemen ook zelf testen af. Deze resultaten zijn nog niet verwerkt in de 31% positieve testen van maandag 12 oktober.

Onrustwekkende cijfers

De gemeente Balen is lange tijd relatief gespaard gebleven van een hoog aantal coronabesmettingen. Toch zijn we sinds eind vorige week spijtig genoeg ook aan een inhaalbeweging bezig. We hebben in Balen intussen de afgelopen twee weken ook het alarmniveau van omgerekend 100 besmettingen per 100.000 inwoners overschreden. Deze tendens stijgt ook in Balen de laatste dagen nog fors. Dat kunnen we afleiden uit de cijfers die de gemeentelijke crisiscel doorkrijgt van de huisartsen. Elke positieve coronatest wordt door onze lokale contactopspoorders samen met de Vlaamse contactopsporing nauwgezet opgevolgd. Daarbij worden de hoog-risicocontacten in kaart gebracht en opgevolgd om zo de verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dijken. Daaruit kunnen we afleiden dat de meeste besmettingen in Balen gebeuren in de familiale sfeer, werk gerelateerd zijn, via kotstudenten of ontstaan zijn door het samen sporten of ontspannen.

“Wees strenger voor jezelf dan ooit”

De Balense cijfers zijn momenteel nog niet zo hoog als die van de meeste gemeentes uit de regio, maar het gaat wel dezelfde kant uit. Vandaar sluiten we ons aan bij de oproep van onze buurgemeente Mol. Ook de gemeente Balen roept al haar inwoners, jong én oud op: “Wees strenger voor jezelf dan ooit. Zo bescherm je anderen”. Op deze manier proberen we deze stijging te stoppen en terug naar beneden te halen. 

De overgrote meerderheid van onze inwoners volgt de coronaregels goed op. Wees evenwel streng voor jezelf en analyseer waar het nog beter kan. Vermijd wisselende nauwe contacten met familie, vrienden en kennissen in een gemoedelijke sfeer. Houd afstand en draag een mondmasker, zeker in krappe binnenruimtes. Op die momenten loop je het meeste risico op een besmetting.

Nieuwsoverzicht
Forse stijging besmettingscijfers in testcentrum Mol (c) foto Pixabay Tumisu

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top