logo print  logo ocmw print

Gemeente Balen rijdt voortaan elektrisch

maandag 12 oktober 2020
Vanaf nu kunnen de werknemers van de gemeente Balen dienstverplaatsingen maken met een volledig elektrische wagen.

De oude dienstwagen, was dringend aan vervanging toe. In de plaats kwam er een volledig elektrische Hyundai Kona.

Dankzij het project stroomversnellers van de Vlaamse overheid krijgen we als gemeentebestuur een subsidie voor deze aankoop. 

De aankoop van een elektrische wagen is duurder dan de aankoop van een gelijkaardige wagen met een verbrandingsmotor, maar de verbruikskosten zijn uiterst laag. Het rijbereik bedraagt 450 km, maar in de praktijk zijn er verschillende factoren die het rijbereik beïnvloeden, zoals rijgedrag, de kwaliteit van de weg, de buitentemperatuur, gebruik van de airconditioning,... 
Voor het doorsneegebruik van deze dienstwagen is dit rijbereik ruimschoots voldoende.

Een elektrische wagen is uiteraard ook beter voor het milieu. Ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit, minder CO2-uitstoot en minder geluidsoverlast. 

In 2018 werden alle steden en gemeenten in Vlaanderen uitgedaagd door het Vlaams Energieagentschap om lokale energieprojecten naar voren te schuiven. De Balenaars konden stemmen op 3 projecten nl. de aankoop elektrische auto voor gemeentepersoneel, plaatsen laadpalen voor elektrische auto’s, openbare verlichting vervangen door LED-verlichting.

Indien deze steden en gemeenten minstens 1% van hun volwassen inwoners konden overtuigen om hun stem uit te brengen op een van de voorgestelde energieprojecten, konden de steden en gemeenten aanspraak maken op een startkapitaal tot €1 per inwoner. In Balen betekent dit dat we voor deze aankoop een subsidie konden bemachtigen van maar liefst 22.426 euro.

Nieuwsoverzicht
elektrische wagen GH

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top