Voortaan in de file verplicht een 'reddingsstrook' vrijlaten

maandag 05 oktober 2020
Vanaf 1 oktober moet je vanaf het moment dat er zich een file vormt, een strook openlaten voor de hulpdiensten. Voertuigen op de linkerrijstrook moeten zo ver mogelijk naar links gaan staan binnen hun rijstrook, de anderen zoveel mogelijk naar rechts. De pechstrook moet vrij blijven (takeldienst).

Deze zogenaamde 'reddingsstrook' moet je spontaan vormen van zodra er zich een file begint te vormen op een weg met minstens twee rijstroken in dezelfde rijrichting (dus niet alleen op autosnelwegen, maar bv. ook op een ringweg). Vroeger moest je dit enkel doen wanneer er zich een hulpvoertuig met blauwe zwaailichten aankwam, nu moet je het op voorhand al vormen, voor het geval de hulpdiensten die nodig zouden hebben. Op deze manier wordt er veel kostbare tijd gewonnen om zowel de slachtoffers te helpen als om de file op te lossen. 

Hoe werkt een reddingsstrook?

Dit filmpje van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit toont hoe een reddingsstrook werkt:


Het is ook al verplicht in heel wat andere Europese landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en binnenkort ook Zwitserland. 

Wanneer moet ik uitwijken naar de zijkant om een reddingsstrook te vormen?

Zodra er zich files beginnen te vormen, zelfs als er op dat moment geen hulpdiensten van achteren naderen.

Welke hulpdiensten mogen de reddingsstrook gebruiken?

De reddingsstrook mag gebruikt worden door alle zogenoemde prioritaire voertuigen: politie, brandweervoertuigen, ziekenwagens, civiele bescherming,... Deze voertuigen moeten zijn uitgerust met blauwe lichten en een sirene, maar ze zijn niet verplicht om die altijd te gebruiken. Je moet dus alert zijn.

Mag ik de pechstrook/fietspad gebruiken om een reddingsstrook te kunnen vormen?

Nee, vooral omdat sommige voertuigen zoals takelwagens toch nog vrije doorgang nodig hebben op de pechstrook. Dat zijn immers geen prioritaire voertuigen, ze dragen geen blauw licht of sirene. Je moet dus zoveel mogelijk naar de zijkant gaan maar wel 'binnen de grenzen van de rijbaan'. Als je echter geen andere keuze hebt, zal je misschien soms toch tijdelijk over de pechstrook moeten rijden als een prioritair voertuig van achteren nadert en onvoldoende ruimte heeft om in je buurt op de reddingsstrook te rijden.

Ook voor het fietspad geldt hetzelfde. Je mag dit niet innemen om een reddingsstrook te vormen. 

Mag ik de reddingsstrook gebruiken wanneer ik met de motor rijd?

Jazeker. Motorrijders mogen al 'filefilteren' tussen de linker- en middenrijstrook sinds een wet van 2011 (Wet Schouppe). De reddingsstrook biedt hen zelfs een extra veilige ruimte, al moeten ze wel de wegcode blijven respecteren: het snelheidsverschil tussen een motorrijder en het andere verkeer mag niet hoger dan 20 kilometer/uur zijn. Het is dus niet de bedoeling dat motorrijders van de vrije ruimte hun persoonlijke snelle rijstrook gaan maken. En natuurlijk moeten ze de reddingsstrook direct ontruimen zodra er hulpdiensten aankomen.

(bron: vrtnws.be)

Nieuwsoverzicht
Naar top