logo print  logo ocmw print

Hoe zit het nu met de mondmaskers en privéfeesten?

vrijdag 25 september 2020
De Veiligheidsraad heeft de mondmaskerplicht versoepeld. Zo is het o.a. nog verplicht op drukke plaatsen. De crisiscel roept op om dit maximaal te interpreteren: bij twijfel beter wel uit voorzorg. Via de gouverneur heeft de crisiscel ook voor meer duidelijkheid gevraagd rond privéfeesten.

Mondmaskerplicht versoepeld

De Veiligheidsraad van woensdag 23 september versoepelde de mondmaskerplicht.

Zo moet je geen mondmasker meer dragen, tenzij...
• je geen 1,5 meter afstand kan houden
• op 'drukke plaatsen'
• op binnenplaatsen zoals winkels, supermarkten, openbaar vervoer en bioscopen

Je moet dus buitenshuis wel altijd een mondmasker bij je hebben, omdat je toch onverwacht in een situatie kan belanden waar je geen afstand kan houden of waar het drukker is. 

Voor de interpretatie 'drukke plaatsen' roept de gemeentelijke crisiscel op om het gezond verstand te gebruiken. In onze gemeente is het niet altijd op dezelfde plaats heel druk (bv. in de dorpscentra of de Keiheuvel). Dus gaan we ook geen locaties afbakenen. Wanneer het ergens druk wordt en je kan niet geen 1,5 meter afstand houden, draag dan je mondmasker. Als je twijfelt, draag je het uit voorzorg beter wel. Het verkleint ook de kans dat je in quarantaine moet of je moet laten testen. 

Versoepeling voor feesten en recepties

Ook voor feesten en recepties kondigde de Veiligheidsraad van 23 september een versoepeling aan. Weliswaar enkel voor professioneel georganiseerde evenementen. Voor privéfeesten is er nog geen versoepeling. Ook is het niet duidelijk hoe het zit als je bv. een privéfeest organiseert met een traiteur op een privélocatie (dus niet in een feestzaal). De crisiscel heeft hier bijkomende uitleg gevraagd via de gouverneur. 

De beslissing van de Veiligheidsraad van 23 september over feesten en recepties: 

• Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten zijn onderworpen aan dezelfde regels als de horeca (o.a. met max. 10 personen aan tafel, mondmasker dragen als men zich verplaatst, eten en drinken al zittend, bediening met mondmasker, registratie,...). Er is geen limiet aan het aantal deelnemers. Dit wordt bepaald door de capaciteit van de locatie. Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

• Privéfeesten die men zelf organiseert, kunnen nog altijd maar met maximum 10 personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld). 

• Evenementen met publiek blijven maximum 200 personen binnen, 400 personen buiten, met uitzondering van diegene die uitgewerkt zijn in een aparte protocol. 

Nieuwsoverzicht

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top