Dakisolatie, beglazing en premies in een notendop

woensdag 23 september 2020

Dakisolatie en dubbele beglazing verplicht

Sinds 1 januari 2020 wordt een woning ongeschikt verklaard als het dak niet is geïsoleerd en vanaf 1 januari 2023 zal dit ook het geval zijn bij woningen met enkele beglazing. Het ontbreken van dakisolatie of dubbele beglazing kan worden vastgesteld tijdens een woningonderzoek. Zo’n woningonderzoek gebeurt voornamelijk in huurwoningen. Een ongeschikt verklaarde woning mag je niet meer verhuren en wordt na 1 jaar ongeschiktheid belast met een Vlaamse heffing.

Indien het energieprestatiecertificaat (EPC) een energiescore voor je woning aangeeft die lager ligt dan een bepaalde grenswaarde voldoet je woning echter wel aan de dakisolatie- en beglazingsnorm. De woning wordt dan als het ware vrijgesteld. De grenswaarde hangt af van het type woning:

  • EPC-score lager dan 600 kWh/m² voor een open bebouwing;
  • EPC-score lager dan 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing;
  • EPC-score lager dan 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing;
  • EPC-score lager dan 400 kWh/m² voor een appartement.


Doe-het-zelvers, wees snel!

De Fluvius-premie voor dakisolatie uitgevoerd door doe-het-zelvers valt weg in 2021. Wil je dus nog 2 euro per m² krijgen voor het zelf uitvoeren van dakisolatiewerken, dan moet je zien dat je de materialen aankoopt met een factuurdatum van ten laatste 31 december 2020.


Andere premies

In 2021 geeft Fluvius nog premies voor volgende energiebesparende ingrepen, als ze worden uitgevoerd door een aannemer:

  • Plaatsen van dakisolatie, muurisolatie en/of vloerisolatie;
  • Plaatsen van hoogrendementsglas;
  • Installatie van een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler;
  • Plaatsing van zonnepanelen (nieuw vanaf 2021);
  • Combineer je 3 of meer van bovenstaande energiebesparende premies, dan kan je een bijkomende totaalrenovatiepremie aanvragen;

Daarnaast is er de Energielabelpremie voor nieuwe eigenaars, een premie voor de grondige energetische renovatie van een woning die in 2021 wordt verworven en waarvan je als eigenaar het energielabel van klasse F of E energetisch verbetert tot een woning met label C, B of A. Bij appartementen gaat het om de renovatie van label F, E of D naar label B of A.

Klik hier voor meer info over deze premies

En uiteraard is er nog de Vlaamse renovatiepremie die je ook kan aanvragen voor bepaalde werken die de energiezuinigheid van je woning ten goede komen. In 2021 wordt deze premie wel herwerkt.


Groepsaankoop energiezuinige ramen

Wil je tegen 2023 af van je enkele beglazing, dan kan je deelnemen aan de groepsaankoop voor energiezuinige ramen die IOK voor 28 Kempense gemeenten waaronder Balen organiseert. Meer info vind je via www.iok.be/ramen.

Nieuwsoverzicht

Contact

Dienst Wonen

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 83
e-mail
wonen@balen.be
Naar top